BiH

Šume muči rasipništvo i nepotrebno zapošljavanje

Objavljeno: 3. 6. 2015 u 13:39h

Zaustavljanje novog zapošljavanja u “Šumama RS”, depolitizacija preduzeća, uspostavljanje finansijske konsolidacije boljom naplatom potraživanja i blagovremenim izmirivanjem obaveza najvažnije su mjere koje je menadžment ovog preduzeća kreirao za prevazilaženje problema i bolje poslovanje.

Prijedlogom mjera za redefinisanje organizaciono-ekonomske i kadrovske pozicije “Šuma RS”, o kojem je juče u Banjaluci održana rasprava, ukazano je na brojne probleme u ovom preduzeću i navedeni potezi kojim bi oni bili prevaziđeni. U dokumentu je navedeno da je nekontrolisan i neplanski prijem radnika doveo do rasta troškova poslovanja, što je umnogome umanjilo finansijski efekat preduzeća.

“Potrebno je izvršiti depolitizaciju preduzeća, a posebnu pažnju treba posvetiti kadrovskoj politici. Prilikom imenovanja lica sa posebnim ovlašćenjima treba, pored stručne spreme i iskustva, insistirati na ljudima koji su bili uspješni u dosadašnjem radu. Potrebno je zaustaviti prijem novih radnika, posebno administrativnog osoblja, dok se postojeća radna mjesta ne rasterete odlaskom zaposlenih u penziju”, istaknuto je u dokumentu “Šuma RS”.

Ukazano je i na problem zaduženosti preduzeća, nenaplaćenih potraživanja i upravljanja novcem.

“Šumski drvni sortimenti moraju se prodavati isključivo uz obezbjeđivanje garancije ili avansnu uplatu. Vidljivo je da neka šumska gazdinstva troše više nego što privrijede. Postala je uobičajena praksa da troše čak i više miliona KM iz drugih gazdinstava. Uzrok ovakvog stanja u preduzeću su neodgovornost direktora određenih gazdinstava, finansijska nedisciplina i prekomjerno zaduživanje pojedinih gazdinstava”, navedeno je u dokumentu.

Pomoćnik ministra za šumarstvo i lovstvo RS Goran Zubić rekao je da “Šume” ne daju dovoljan doprinos ekonomiji RS i dodao da očekuje da će ovaj prijedlog mjera dati rezultat u tekućoj i u narednim godinama.

“Predložene su brojne mjere koje podrazumijevaju i definisanje broja radnika, a nije isključeno ni da će se utvrditi da trenutno postoji višak radnika u ovom javnom preduzeću”, rekao je Zubić.

Vršilac dužnosti direktora “Šuma Srpske” Dragan Grabovac rekao je da je u prošloj godini naplata bila 100 odsto i da je time popravljena likvidnost preduzeća, a da su obaveze izvršavane na vrijeme.

“Sve loše pojave u preduzeću nastale su prije desetak godina”, istakao je Grabovac.

Komentarišući moguću blokadu računa “Šuma RS”, Grabovac je rekao da se njihove poreske obaveze odnose na obaveze prema opštinama iz prethodnih godina. Kazao je da o tim problemima razgovaraju sa Poreskom upravom, ali da nisu dobili opomenu pred blokadu računa.

Nakon što Vlada usvoji ovaj dokument, trebalo bi da počne njegova realizacija putem akcionog plana u kojem će biti definisane sve aktivnosti i njihovi nosioci i vremenski okvir za realizaciju svake mjere pojedinačno. Profesor na banjalučkom Ekonomskom fakultetu i član tima za izradu akcionog plana Zdravko Todorović kazao je da “Šume” ne smiju poslovati sa gubitkom i da svake godine moraju povećavati profit.

“Preduzeće mora da riješi probleme sa naplatom, ali i da na rashodovnoj strani onemogući rasipanje novca, nelegalne radnje i otkloni propuste koji su se do sada dešavali”, rekao je Todorović.

Predstavnik Privredne komore RS Lazo Šinik rekao je da predložene mjere treba da omoguće da se “Šume” konsoliduju i da postanu finansijski stabilne.

Naknada za opštine

U dokumentu je navedeno da je naknada za razvoj nerazvijenih dijelova opština od deset odsto visoka i da je neophodno da ona bude smanjena i promijenjena osnovica za obračun.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih/sume-muci-rasipnistvo-i-nepotrebno-zaposljavanje/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])