BiH

Kiša donosi plodnu godinu

Objavljeno: 27. 5. 2015 u 15:38h

Proljećna sjetva u RS obavljena je na 95 odsto planiranih površina, a kišu koja je padala proteklih dana poljoprivrednici smatraju berićetnom jer pogoduje usjevima – naročito pšenici i kukuruzu.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković kaže da kad stane kiša ratari moraju odmah ući u njive i obaviti međurednu kultivaciju sa prehranom kako bi uništili korov i zemljište ravnomjerno upilo vodu.

“To je prije svega potrebno kukuruzu u cilju razvijanja kore jer je voda stvorila određenu pokoricu koja može biti smetnja nižim biljkama u nižoj fazi razvoja”, kazao je Marinković istakavši da veće količine kiše pogoduju ozimnim usjevima jer su u fazi nalivanja zrna.

On je rekao da je sjetva kukuruza i soje završena te da su ostale manje i slabije pristupačne parcele koje će narednih dana biti zasijane. On je istakao da je kiša dobra za usjeve te da joj se raduju svi poljoprivrednici. Manjih problema ima na parcelama koje su pod vodom u okolini Šamca i Doboja.

“Pojedine parcele pod sojom, kukuruzom i pšenicom u dolini rijeke Bosne su potopljene zbog oborinskih voda. Nastavak kišnih dana bi mogao da uništi biljke, ali ako brzo dođe do prestanka padavina neće biti negativnog uticaja po rod”, rekao je Marinković.

Predsjednik udruženja poljoprivrednika Semberije Ljubo Maletić kaže da je palo kiše taman koliko treba te da je dobra za sve biljne kulture koje su proljetos zasijane. Dodao je da je sjetva na području Semberije okončana.

“Ne bi valjalo da kiša nastavi da pada. Ovo što je palo je poboljšalo stanje i doprinijeće kvalitetu prinosa. Podjednako je dobra za žitarice, povrće i voće”, kaže Maletić i dodaje da je ovo berićatna i plodonosna kiša.

Poljoprivrednik iz Lijevča polja Draško Banjac kaže da je sjetva u ovom kraju bila završena, ali da je grad, koji je nedavno pogodio područije Gradšike nanio milionsku štetu te se mora presijavati.

“Uništen je bostan, kupus, luk, krompir. Već smo počeli sa presijavanjem, ali za mnoge kulture je kasno. Površine na kojima je bio krompir presijavamo kukuruzom jer jedino njega nije kasno sijati, ali prinosi će biti umanjeni za 20 do 30 odsto”, kaže Banjac.

Kasni sjetva krompira

Sjetva krompira u brdsko-planinskim krajevima kasni zbog suše koja je trajala od početka do sredine maja. Na području Rogatice zasađeno je tek 50 odsto planiranih površina.

“Do sada smo zasijali tek 40 odsto sjemenskog krompira od planiranih 28 hektara. Obezbijedili smo dovoljne količine izvornog sjemena od partnera iz Holandije, osnovno vještačko đubrivo i zaštitna sredstva”, rekao je direktor “Agromonta” i predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača “Solanum produkt” Novak Motika i izrazio nadu da će nakon prestanka padavina uspjeti da zasije planirane površine.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih/kisa-donosi-plodnu-godinu/||claudebot