BiH

Proizvodnja struje podigla industriju

Objavljeno: 26. 5. 2015 u 12:33h

Sektor proizvodnje struje u RS nastavio je da se oporavlja i u prva četiri mjeseca ove godine predvodio je rast industrijske proizvodnje, koja je u odnosu na isti prošlogodišnji period imala bolji učinak za 3,4 odsto.

Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i oblast klimatizacije porasla za sedam odsto. Rast, iako mnogo skromniji, zabilježile su i preostale dvije grane industrije. U oblasti vađenja rude i kamena zabilježen je rast proizvodnje od 2,6 odsto, a prerađivačka industrija je u prva četiri mjeseca zabilježila pomak za 0,6 odsto u odnosu na isti period lani.

Direktor Sektora granskih udruženja u Privrednoj komori RS Pero Ćorić kaže da najveći doprinos ohrabrujućem rastu daju metalska industrija, te proizvodnja električne energije i namještaja.

“Ti sektori u najvećoj mjeri utiču na fizički obim i vrijednost bruto domaćeg proizvoda. Stopa rasta industrijske proizvodnje od 3,4 odsto pokazuje da ovi sektori imaju određenu stabilnost. Problem je, međutim, najavljeno poskupljenje električne energije koje bi ozbiljno poljuljalo i narušilo konkurentnost svih industrijskih grana”, kaže Ćorić i dodaje da energija i šume predstavljaju jedine komparativne prednosti i kapitalna dobra kojima raspolažemo.

Član Udruženja ekonomista RS SWOT Miloš Todorović kaže da se rast industrije poklapa sa predviđanjima međunarodnih institucija, koje su za ovu godinu predvidjele godišnji stopu rasta BDP-a od dva do tri odsto.

“Rast industrijske proizvodnje je pozitivan znak jer od njega zavisi oporavak cjelokupne ekonomije. Ovogodišnji rast djelimično je posljedica i nešto smanjenog proizvodnog obima u prvom kvartalu prošle godine, sa kojim ga upoređujemo”, kaže Todorović.

On kaže da su za pohvalu reformski zakoni koji su nedavno doneseni s ciljem suzbijanja sive ekonomije, ali da represivne treba da prate i podsticajne mjere.

“Trebalo bi primjenjivati kombinaciju represivnih i podsticajnih mjera. Zbog toga bi prijedlozi poslodavaca za smanjivanje fiskalnih i parafiskalnih nameta trebalo što prije da budu prihvaćeni”, kazao je Todorović.

Zaposleni

Broj radnika u industriji RS porastao je u prva četiri mjeseca ove godine za 1,1 odsto u odnosu na isti period 2014. Prerađivačka industrija povećala je broj zaposlenih za 0,2 odsto, industrija vađenja rude i kamena za 3,1 odsto, dok je broj radnika u oblasti proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom, gasom, parom i sektoru klimatizacije porastao za 5,2 odsto.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih/proizvodnja-struje-podigla-industriju/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])