BiH

Novi neslavni rekord BiH: Zadnji u digitalizaciji

Objavljeno: 26. 5. 2015 u 12:01h

BiH će bi­ti je­di­na zemlja u Evro­pi ko­ja ne­će ispo­što­va­ti rok sa ana­lo­gnog na di­gi­tal­ni sis­tem emi­to­vanja, ko­ji is­ti­če 17. ju­na i zbog če­ga će do­ći do ga­šenja ne­kih te­le­vi­zij­skih ku­ća.

Ovo je po­ru­če­no sa ju­če­rašnje sje­dni­ce Ko­mi­si­je za sao­bra­ćaj i ko­mu­ni­ka­ci­je Pred­sta­vni­čkog do­ma Par­la­men­ta BiH, ko­ja je usvo­ji­la zaključak da Sa­vjet mi­nis­ta­ra, Mi­nis­tar­stvo ko­mu­ni­ka­ci­ja i tran­spor­ta i Re­gu­la­tor­na agen­ci­je za ko­mu­ni­ka­ci­je (RAK) BiH do­đu do rje­šenja ko­ja će uči­ni­ti što manjom šte­tu zbog to­ga što BiH ni­je na vri­je­me za­vrši­la pos­tu­pak di­gi­ta­li­za­ci­je.

“Zbog činjeni­ce da ni­je ura­đe­na di­gi­ta­li­za­ci­ja i da će rok bi­ti pro­bi­jen do­ći će do ga­šenja ne­kih te­le­vi­zij­skih ku­ća. Ne­ki ser­vi­si će mo­ra­ti pre­ki­nu­ti emi­to­vanje i to ne sa­mo ja­vni ser­vi­si ne­go i ko­mer­ci­jal­ne te­le­vi­zi­je. Vje­ro­va­tno će usli­je­di­ti di­plo­mat­ske no­te i ne­ke zemlje će nas tu­ži­ti da ome­ta­mo njiho­ve sta­ni­ce sa na­šim ana­lo­gnim si­gna­lom. RAK će mo­ra­ti iz­da­ti za­bra­nu emi­to­vanja tim sta­ni­ca­ma ko­je su na toj fre­kven­ci­ji ko­ja ome­ta. Oko 80 od­sto emi­te­ra ne­će mo­ći os­ta­ti na fre­kven­ci­ja­ma na ko­ji­ma se na­la­ze”, re­kao je mi­nis­tar ko­mu­ni­ka­ci­ja i tran­spor­ta BiH Slav­ko Ma­ta­no­vić, a prenosi Glas Srpske.

Is­ta­kao je da mi­nis­tar­stvo in­ten­zi­vno ra­di na pre­va­zi­la­ženju pro­ble­ma ko­ji su do­ve­li do zas­to­ja u pro­ce­su di­gi­ta­li­za­ci­je i smanjenju šte­te ko­ja će nas­ta­ti zbog kašnjenja.

“Osno­vni pro­blem zbog ko­jeg je do­šlo do zas­to­ja je to što opre­ma ko­ja je pre­dvi­đe­na za te­hni­čki dio pro­je­kta di­gi­ta­li­za­ci­je ni­je u cje­los­ti mon­ti­ra­na. Opre­ma je in­sta­li­sa­na na po­dru­čju FBiH, dok RTRS ni­je pre­uzeo svoj dio opre­me”, re­kao je Ma­ta­no­vić.

RTRS ni­je in­sta­li­rao opre­mu, jer ni­je ut­vrđe­no či­je je ona vla­sniš­tvo i činjeni­ce da broj­na pi­tanja ni­su re­gu­li­sa­na za­ko­nom.

“Mi­nis­tar­stvo nam ni­je da­lo ugo­vor na uvid, kao ni spe­ci­fi­ka­ci­ju opre­me, ni te­hni­čku do­ku­men­ta­ci­ju na osno­vu ko­je tre­ba da iz­vrši­mo njen pri­jem”, re­kao je član Upra­vnog odbo­ra RTRS-a Slo­bo­dan Bo­ško­vić.

Ma­ta­no­vić ka­že da se ra­di na izna­la­ženju mo­gu­ćnos­ti ka­ko da se ta opre­ma na za­ko­nit na­čin pre­da RTRS-u da bi se pris­tu­pi­lo njenom mon­ti­ranju i da bi što pri­je bio ot­ko­čen pro­ces di­gi­ta­li­za­ci­je.

“Mi­slim da pos­to­je iz­gle­di da se to ura­di. Tre­ba izmi­je­ni­ti pris­tup pri­li­kom ugo­va­ranja pre­da­je opre­me ja­vnim ser­vi­si­ma, odno­sno pre­da­ti je ja­vnim RTV ser­vi­si­ma u traj­no vla­sniš­tvo”, ka­zao je Ma­ta­no­vić.

Sa­dašnji stav je da ta opre­ma bu­de da­ta ja­vnim RTV ser­vi­si­ma na ko­riš­ćenje, upravljanje i održa­vanje.

“Me­đu­tim, tre­ba ima­ti u vi­du da je to sa­mo har­dver, a RAK iz­da­je do­zvo­le. Do­zvo­le, pa­ten­ti i li­cen­ce mo­gu ima­ti da­le­ko ve­ću teži­nu ne­go har­dver. RAK je taj ko­ji drži ključe­ve u svo­jim ru­ka­ma, jer je on taj ko­ji će iz­da­va­ti do­zvo­le”, is­ta­kao je Ma­ta­no­vić.

Pred­sje­da­va­ju­ći Sa­vje­ta RAK-a Pla­men­ko Čus­to­vić je pod­sje­tio da je BiH oba­ve­zu pre­las­ka na di­gi­tal­ni si­gnal pre­uze­la na osno­vu me­đu­na­ro­dnog ugo­vo­ra i is­ta­kao da je Sa­vjet RAK-a, na sje­dni­ci održa­noj u apri­lu u Banjalu­ci, usvo­jio vi­še zaključa­ka ko­ji tre­ba da po­mo­gnu os­tva­ri­vanju po­ma­ka u re­ali­za­ci­ji ovog va­žnog pro­je­kta.

Ko­mi­si­ja je usvo­ji­la zaključak ko­jim se od Sa­vje­ta mi­nis­ta­ra tra­ži da što pri­je oba­vi sve­obu­hva­tnu ana­li­zu ka­da je ri­ječ o na­pla­ti RTV ta­kse i da pre­dlo­ži mje­re za pre­va­zi­la­ženje evi­den­tnih pro­ble­ma. Pred­sje­da­va­ju­ći Upra­vnog odbo­ra BHRT-a Esad Go­to­vu­ša upo­znao je čla­no­ve Ko­mi­si­je s tim da je Odbor sis­te­ma ja­vnih RTV ser­vi­sa BiH do­nio odlu­ku da se RTV ta­ksa do kra­ja ove go­di­ne nas­ta­vi na­pla­ći­va­ti pu­tem ra­ču­na za fik­sni te­le­fon, a da se po­tom pre­đe na na­pla­tu pu­tem ra­ču­na za stru­ju. Pod­sje­tio je da je sa­mo u prva če­ti­ri mje­se­ca ove go­di­ne gu­bi­tak po osno­vu ne­na­pla­će­ne RTV ta­kse izno­sio 1,2 mi­li­ona, a da u pret­ho­dnim go­di­na­ma on izno­si de­se­ti­ne mi­li­ona KM.

Po­sla­nik SNSD-a Sta­ša Ko­ša­rac kon­sta­to­vao je da BiH ima Za­kon o ja­vnom RTV sis­te­mu, ali da se on ne pri­mjenjuje i za­tra­žio da se, tra­gom ras­pra­va ko­je se s tim u ve­zi vo­de, do kra­ja go­di­ne po­ku­ša izna­ći rje­šenje. Član Ko­mi­si­je Ni­ko­la Lo­vri­no­vić iz HDZ-a BiH izra­zio je sumnju da će no­vi mo­del na­pla­te RTV ta­kse bi­ti efi­ka­sni­ji.

Izvor: Mondo

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih/novi-neslavni-rekord-bih-zadnji-u-digitalizaciji/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])