BiH

Niko neće u mesare i obućare

Objavljeno: 25. 5. 2015 u 16:13h

Broj kvalifikovanih mesara i obućara u Srpskoj ne može zadovoljiti potrebe tržišta rada, ali i pored toga vlada mala zainteresovanost za školovanje i prekvalifikaciju za ova zanimanja koja garantuju sigurno zaposlenje.

Direktor Zavoda za obrazovanje odraslih RS Mira Bera kaže da je odobrenje za izvođenje programa za obućara dato Školi “Optimus-NUBL” iz Banjaluke, dok su dozvolu za prekvalifikovanje u zanimanje mesar dobile Poljoprivredna i medicinska škola iz Bijeljine i Poljoprivredna škola iz Banjaluke. Međutim, za ove programe nije bilo zainteresovanih.

U Poljoprivrednoj školi u Banjaluci kažu da je programom obrazovanja odraslih u 2014/2015. godini bio planiran upis 24 polaznika za zanimanje mesar, ali da je otkazan zbog nedovoljnog broja prijavljenih kandidata. U ovoj školi dodaju da svake godine odškoluju jedno odjeljenje mesara.

Poljoprivredna i medicinska škola iz Bijeljine od 2012. godine organizuje obrazovanje odraslih, a u toku je obuka za poljoprivrednog, medicinskog i farmaceutskog tehničara.

“Najveća zainteresovanost vlada za medicinske smjerove, dok se za smjer mesara nikada niko nije javio”, potvrđuju nam iz ove bijeljinske škole.

Direktor banjalučke mesnice “Kod Laze” Tomo Šešić kaže da je upoznat sa činjenicom da postoji manjak kvalifikovanih mesara.

“Naša praksa je da učestvujemo u školovanju mladih ljudi iz ruralnih područja, praktično ih osposobljavamo i po završetku škole primamo u radni odnos”, kaže Šešić.

Direktor Fabrike obuće “Bema” iz Banjaluke Marinko Umičević ističe da su spremni da prime 100 kvalifikovanih obućara i modelara, ali da na tržištu nema radnika ove struke.

“Od 1.300 zaposlenih u “Bemi” samo osam odsto je obućarske struke, a ostalo su frizeri, trgovci ili optičari”, kaže Umičević i dodaje da će u banjalučku Školu učenika u privredi ove godine biti upisano samo 12 đaka obućarske struke iako su apelovali da bude iškolovano bar jedno odjeljenje.

“Vjerujem da bi bilo zainteresovanih za poziv obućara jer smo svim srednjoškolcima ponudili stipendiju od 100 KM i siguran posao, dok je grad Banjaluka svakom stipendisti spreman da­ da dodatnih 150 maraka”, kaže Umičević.

I predsjednik Unije poslodavaca RS Dragutin Škrebić potvrdio je da su mnogi poslodavci spremni da plate i obuku za radnika kojeg će zaposliti.

“Imamo konobare i kuvare za kojima nema velike potražnje, dok niko ne bira zanimanja iz oblasti tekstila, kože i obuće kao što su šteperi kože, krojači i obućarski tehničari”, naveo je Škrebić i dodao da ove zanatlije vrlo brzo dobijaju zaposlenje i da ih nema na birou.

Konkursi i apsurdi

Dok se na raspisane konkurse za jedno ili dva upražnjena mjesta, za koje je potrebna fakultetska diploma, prijavi i na stotine kandidata, s druge strane, za posao obućara ili mesara ne stigne nijedna prijava.

Da apsurd bude još veći, fakultetska diploma često predstavlja prepreku, a ne garanciju za brzo zaposlenje, uvjerili su se mnogi stanovnici RS koje poslodavci nisu željeli da prime zbog toga što su bili previše kvalifikovani.

Diploma prepreka

Najnoviji podaci evropskih visokoškolskih ustanova pokazuju da BiH, Srbija, Hrvatska, Grčka i Kipar spadaju u zemlje u kojima se osobe sa diplomom teže zapošljavaju nego lica sa nižim stepenom obrazovanja.

Izvještaj iz ove godine pokazuje da je 82 odsto studenata upisalo “teorijske programe”, dok je samo 15,6 odsto zainteresovano za “strukovne” studijske programe, a gotovo svi studenti iz BiH upisuju tzv. “ISCED nivo 5A” programe kojima se stiču prvostepene diplome i magistrati.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih/niko-nece-u-mesare-i-obucare/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])