BiH

Odgođeno objavljivanje rezultata Popisa (Video)

Objavljeno: 23. 5. 2015 u 10:31h

Zvanični rezultati Popisa stanovništva neće biti objavljeni 1. juna, kako je prethodno bilo najavljeno. Članovi Centralnog popisnog biroa propustili su posljednju priliku da usaglase pravila za određivanje statusa rezidentnog ili stalnog stanovnika.

Bošnjačka strana traži da se stalnim stanovnicima BiH smatraju i oni koji žive u inostranstvu čime bi broj Bošnjaka u Srpskoj znatno uvećao. U Zavodu za statistiku Republike Srpske drže se, kažu, zakona, a ne želja bošnjačkih političkih krugova.

“Što znači svi oni koji su popisani na način da borave u inostranstvu da li se školuju ili rade i koji su manje od godinu u inostranstvu oni definitivno ulaze u broj ukupnih stanovnika BiH. Svi oni koji su duže od godinu dana definitivno ne mogu da uđu”, rekla je Radmila Čičković, direktor Zavoda za statistiku RS.

Iz Agencije za statistiku BiH kažu da će se zbog nemogućnosti dogovora još čekati na rezultatae popisa. Pomoć u brojanju stanovnika ponovo će da traže od stranaca.

“Vijeće ministara može tražiti međunarodne monitoring misije na način da oni predlože u skladu sa međunarodnim statističkim standardima popisa stanovništva da predlože set pravila koji će biti optimalan”, objasnila je portparol Agencije za statistiku BiH, Mirsada Adembegović.

Nacionalno prebrojavanje ponovo je kamen spoticanja zbog kojeg se rezultati deceniju zakašnjelog popisa stanovništva još ne zanju. Svi bi na kraju željeni da ih ima više naročito ako se uzme u obzir da će to u budućnosti predstavljati osnovu za preraspodjelu vlasti.

Izvor: ATV

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih/odgodeno-objavljivanje-rezultata-popisa-video/||claudebot