BiH

Upozorenje zbog obilnih padavina

Objavljeno: 22. 5. 2015 u 11:12h

Meteoalarm je izdao narandžasto upozorenje za veći dio BiH zbog najavljenih obilnih padavina. Očekuje se od 20 do 40 litara kiše po metru kvadratnom, u Krajini od 40 do 70 litara, lokalno i više.

Narandžasto upozorenje upaljeno je za područja Banjaluke, Bihaća, Livna, Mostara, Prijedora, Trebinja, Tuzle i Višegrada.

“Vrijeme je opasno. Neuobičajene vremenske prilike su prognozirane. Šteta i ljudske žrtve su moguće. Budite oprezni i redovno se informišite o očekivanim meteorološkim uslovima. Budite svjesni rizika koji je neizbježan. Slijedite uputsva dana od strane vaših državnih tijela”, navodi se u upozorenju.

Prema najavama meteorologa, obilna kiša padaće od zapada preko centralnih predjela do sjevera, tokom dana na jugu, dok će uveče uz rijeku Drinu biti nestabilno sa grmljavinskim procesima.

U pojedinim lokalnim zajednicama preduzeli su preventivne mjere, pa je tako Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke, naložio pripravnost lokalnoj Civilnoj zaštiti i komunalnim preduzećima, u smislu da kontrolišu stanje oborinske kanalizacije, vodotokova i bujičnih potoka.

“Istovremeno, Odsjek za Civilnu zaštitu upozorava stanovništvo u naseljima uz riječne i bujične vodotokove na oprez i preduzimanje neophodnih preventivnih mjera na zaštiti svoje imovine u slučaju potrebe i eventualnog izlivanja bujičnih potoka”, saopšteno je iz banjalučke Gradske uprave.

Iz Republičke uprave Civilne zaštite naveli su da prate prognoze, te su građane pozvali da obrate pažnju na ličnu, uzajamnu i kolektivnu bezbjednost u vrijeme nestabilnih meteoroloških uslova, koji će prvo zahvatiti Krajinu, a potom i istok RS.

Prema prognozama meteorologa, u noći između 22. i 23. maja na zapadu BiH očekuje se između 50 do 80 litara kiše po metru kvadratnom.

Zbog najavljenih obilnih padavina i u susjednoj Hrvatskoj izdata su upozorenja, dok je za područje Karlovca aktiviran crveni meteoalarm.

Izvor: Mondo

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih/upozorenje-zbog-obilnih-padavina/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])