BiH

Koliko vrijedi naša, a koliko satnica u Evropi?

Objavljeno: 21. 5. 2015 u 09:25h

Ukoliko se pitate zbog čega svaki put zarađenu platu potrošite desetak dana nakon što je dobijete, dovoljno je da uporedite vrijednost naših zarada sa ličnim dohocima u zemljama Evropske unije.

Prosječna neto plata u BiH “teška” je oko 830 maraka, a time satnica iznosi 4,90 KM, što je znatno niže od evropske “sredine”.

Istina, u većini država EU su, u poređenju sa BiH, troškovi života veći, ali isto tako treba uzeti u obzir da je ovdje rijetkost, a kod njih pravilo da u jednom domaćinstvu radi više članova.

U udruženjima za zaštitu potrošača ističu da je već odavno poznato da građane BiH muči besparica i čude se kako uopšte spajaju kraj s krajem.

“Jaz između nas i država EU je jako veliki, a prisutna je i ogromna razlika kod nas kad posmatramo plate u javnom sektoru, te privatnom. Sigurno je da veliki dio građana koji radi teško živi. A najveći problem u državi je nezaposlenost jer je onih koji ne rade mnogo”, ističe Dušan Srdić, predsjednik Udruženje potrošača “Reakcija” Banjaluka.

Ova naša analiza, prema riječima Dragane Vrabičić, predsjednice Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti RS, pokazuje u kolikoj krizi živimo.

“Kad pogledamo ovo poređenje, u smislu koliko treba da radimo za kilogram mesa, a koliko drugi, to samo po sebi mnogo govori. O kupovini laptopa i ostalih tehničkih stvari suvišno je i govoriti. Osim toga, kako živimo pokazuju i naše niske plate”, navodi Vrabičićeva.

A koliko su nam plate niske lako je zaključiti poređenjem iznosa koji nam, u prosjeku, liježe na tekući račun, sa troškovima života. Prosječna plata nam je, kao što smo naveli, oko 830 KM, a sindikalna potrošačka korpa košta čak 1.860 maraka.

Brojke

Koliko iznosi satnica (u KM)

Njemačka – 34

Francuska – 33,6

Austrija – 32,6

Italija    – 31,5

Grčka – 16,7

BiH – 4,9

FEN ZA KOSU – Cijena – 30 maraka

Kako bi kupio gotovo najjeftiniji fen za kosu, vrijedan 30 maraka, bh. radnik treba da radi šest sati, a u Italiji je za to dovoljno jedna satnica, koja iznosi oko 31,50 KM.

KILOGRAM MESA – Cijena – 15 maraka

Grci, kojima cijela Evropa pokušava da pomogne zbog krize u kojoj se nalaze, za svoju satnicu mogu da kupe kilogram mesa od 15 maraka, te da im ostane i kusur, a mi moramo da potrošimo ono što zaradimo za tri sata.

MOBILNI TELEFON – Cijena – 150 maraka

Osrednji mobilni telefon, po cijeni od 150 maraka, bh. radnik treba da zarađuje 30 radnih sati, a u Njemačkoj se isti takav uređaj stekne za tek četiri i po sata.

LJETOVANJE – Cijena: 450 maraka

Za najjeftinijih sedam dana ljetovanja na primorju, na primjer u Hrvatskoj, samo za smještaj potrebno je, recimo, 450 maraka, ili 92 bh. satnice. Francuzi tu cifru nakupe za 13 sati rada.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih/koliko-vrijedi-nasa-a-koliko-satnica-u-evropi/||claudebot