BiH

Bračni par Jankovića izvarao ugledne Dobojlije

Objavljeno: 21. 5. 2015 u 12:46h

Šef područne kancelarije “Voda Srpske” u Doboju Violeta Janković i njen suprug Zoran Vuk Janković godinama su pozajmljivali novac od poznanika, a nakon što su oni počeli da traže da im ga vrate Janković je pokušao da izvrši samoubistvo, što je bio signal policiji da otvori istragu.

Janković je prije nekoliko dana skočio s drugog sprata zgrade. Sa lomom karlice prevezen je u dobojsku bolnicu nakon čega je policija započela istragu.

Na priču bračnog para da im novac treba kako bi ga “oplodili” na berzi, za liječenje članova porodice i slične izgovore nasjele su i mnoge ugledne Dobojlije poput donedavnog političara i poznatog ljekara Milorada Živkovića, književnika Ante Marinčića, sudije Mate Kulaša, firme “Boje i lakovi” i “Plosko”, pa čak i penzionisani policijski inspektor.

Marinčić kaže da Jankovića poznaje godinama i da mu je bez ikakve sumnje pozajmio novac.

“Zvao me prošle godine pred katolički Božić i zamolio da mu posudim 1.000 evra za operaciju bolesnog oca u Srbiji. Iako je to bilo sve što sam imao, rekao sam mu da nema problema pošto je u pitanju zdravlje. Rekao je da će mi vratiti za sedam do 15 dana. Kasnije mi je slao poruke da će mi dati pare čim mu navodno sa berze dug vrate neki Japanci. I tako do danas. Na kraju sam čuo da je pokušao da izvrši samoubistvo i shvatio da sam prevaren”, kaže Marinčić.

Dodaje da se dvoumio da li da Jankovića prijavi policiji, ali to, ipak, nije učinio.

“Bilo me malo i sramota, a još sam se nadao da će Zoran Vuk, ipak, da mi vrati novac. Nisam znao da je novac posuđivao i od drugih ljudi dok nije pokušao samoubistvo. Sada ću razmisliti šta ću dalje”, kaže Marinčić.

Jedan od prevarenih Dobojlija koji je Jankovićima pozajmio 2.000 evra kaže da je novac pozajmljivao Zoran Vuk, ali da iza prevare stoji Violeta.

“Pozajmio sam mu novac u decembru. Trebalo je da ga vrati za sedam, pa za 14 dana i tako je razvlačio sve do danas. Od oktobra prošle do januara ove godine novac je pozajmio od još desetak poznanika sa istom pričom da će ga vratiti za nekoliko dana. Velika plata, koju je imala Violeta, bila je garancija da će novac biti vraćen. Kod nje je i knjiga svih pozajmica u kojoj je sve evidentirano. Iz nje se vidi da su uzeli 40.000 evra”, kaže sagovornik i dodaje da su sumnje da su u pitanju mutni poslovi počele da se javljaju kada je Jankovićima iznenada odvezen terenac “dačija duster”, što nisu ni prijavili policiji.

Izvor blizak istrazi kazao je da je Živković pozajmio Jankovićima 3.000 evra, firma “Boje i lakovi” 2.000, firma “Plosko” 1.000, jedan penzionisani policijski inspektor 1.000, a Kulaš 200 evra. Niko od prevarenih nije prijavio Jankoviće policiji iako su ih upozoravali da će to učiniti. Nadali su se da će upozorenje biti dovoljno da im vrate novac.

“Shvativši da su raskrinkani i da ne mogu vratiti novac, Violeta je sama otišla u policiju i dala iskaz”, kazao je izvor blizak istrazi.

Poznanici porodice Janković kažu da Zoran Vuk, izuzev nekoliko mjeseci provedenih u firmi “Dević tekstil”, nikada nije bio zaposlen.

“Protiv njega je aktivan i sudski proces zbog falsifikovanja službenih isprava tokom privatizacije. Radi se o mahinacijama prilikom privatizacije Tvornice niskonaponske opreme”, rekao je jedan od poznanika porodice Janković.

U Centru javne bezbjednosti Doboj kazali su da je nakon pokušaja samoubistva Jankovića obavljen uviđaj, ali da za sada ne mogu otkrivati detalje u vezi sa prevarom.

“U toku su predistražne radnje i o tom slučaju uskoro će biti podnesen izvještaj dobojskom Okružnom tužilaštvu”, kazali su u CJB Doboj.

Jankovićeva nije željela da govori o prevari.

“Ne bih da bilo šta pričam. Razumite me. Ne mogu reći da li sam bila u policiji, niti da li policija radi na tome. Suprug za sada nije životno ugrožen, sve je u redu. Vidjećemo kako će se sve dalje razvijati”, kazala je Jankovićeva.

Šira prevara?

Žrtve bračnog para Janković sumnjaju da bi, osim njih, u prevaru mogli biti uključene još neke osobe. Sumnju budi SMS poruka koju je Zoran Vuk Janković poslao jednom od poznanika da “čeka da mu Ibro iz Gračanice donese novac”.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih/bracni-par-jankovica-izvarao-ugledne-dobojlije/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])