BiH

Radnici otjerali sudske izvršioce

Objavljeno: 5. 5. 2015 u 20:05h

Sudski izvršitelji Opštinskog suda u Tuzli su se iz tuzlanskog naselja Brčanska Malta vratili neobavljena posla jer im radnici okupljeni oko Sindikata solidarnosti nisu dopustili ulazak u stan Šabana Sakića, bivšeg radnika hotela “Tuzla”, kako bi popisali njegovu imovinu prije pljenidbe.

Sudbina porodice Sakić – Šabana, Šeherzade i njihovo dvoje djece – nije ništa različita od sudbina još 117 porodica bivših radnika hotela “Tuzla”, koji su svojevremeno podigli kredite kako bi spasili svoja radna mjesta i preduzeće od stečaja. U postupku privatizacije hotel “Tuzla” je prodat slovenačkom “RAM investu”, a novi većinski vlasnik, kako navode radnici, obavezao se da će izmiriti sva dugovanja među kojima i kreditno zaduženje radnika. Radnici upiru prstom u Fadila Sarajlića koji je, kako navode, učestvovao u privatizaciji hotela zajedno sa slovenačkim investitorom.

“Većinski vlasnik nikad nije ispoštovao privatizacijski ugovor, a nama su krediti ostali kao omča oko vrata. U ovom slučaju sve je jasno, ali niko neće ništa da preduzme i zaštiti radnike. Zna se ko je Fadil Sarajlić, koga ima u pravosuđu i koga ima u javnim institucijama”, kaže Šaban Sakić, bivši radnik hotela “Tuzla”.

Sakić je u hotelu radio do 2009. godine, odnosno ima 25 godina radnog staža, kao i supruga Šeherzada. Oboje su podigli kredit kako bi sačuvali radna mjesta i preduzeće, a danas im sudski izvršitelji prijete pljenidbom stana od 55 kvadrata u kojem žive sa dvoje djece.

“Naše obaveze prema banci sa zateznim kamatama i dugovima prema žirantima iznose oko 100.000 KM. Hoće da nam plijene stan koji ne vrijedi taj iznos”, kaže Sakić. Hotel “Tuzla” je, kako kaže, napustio 2009. godine.

“Radno vrijeme je bilo jasno precizirano, ali je Fadil Sarajlić tražio da ga služim u Nacionalnom restoranu sve dok on tu sjedi sa svojim društvom – do jutra. Zahvalio sam mu se i otišao”, kaže Sakić.

Kada su u utorak ujutro na adresu Šabana Sakića stigli sudski izvršitelji, njihov ulazak u zgradu spriječili su članovi Sindikata solidarnosti.

“Idite i tražite asistenciju policije, a onda nas sve pohapsite. Neka se raskine privatizacijski ugovor i neka se zaštite radnici”, kazao je Enes Tanović, potpredsjednik Sindikata solidarnosti, na šta su sudski izvršitelji odgovorili kako samo rade u skladu sa zakonom i da će kad-tad realizovati sudsku presudu.

Komentar Fadila Sarajlića nismo mogli dobiti jer je otputovao u Sloveniju.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih/radnici-otjerali-sudske-izvrsioce/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])