BiH

Majske temperature iznad prosjeka

Objavljeno: 4. 5. 2015 u 19:26h

Višegrad je danas s temperaturom od 29 stepeni, izmjerenih u 14 sati, bio najtopliji grad Bosne i Hercegovine i jedan među toplijim gradovima Evrope, potvrdila je “Nezavisnim” meteorolog Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske Milica Đorđević.

Ona je navela da je riječ o temperaturama iznad majskog prosjeka, ali i da se narednih dana, u tom pogledu,  može očekivati još toplije.

“U većini gradova već danas imaćemo temperature od 33 i 34 stepena, a u srijedu i do 35 stepeni. Ovo jesu temperature iznad majskog prosjeka, odnosno one su već ljetne, ali se nadamo da nećemo oboriti dosadašnje rekorde”, kaže ona.

Najvišu temperaturu u maju HMZ RS je izmjerio u Banjaluci 1983. godine 35,4 stepena, a zatim 2008. godine 35,2 stepena.

“Banjaluka je juče takođe bila među toplijim gradovima, sa 28 stepeni. Međutim, izvjesno je da će gradovi BiH u srijedu biti najtopliji u Evropi”, dodaje Đorđevićeva.

I u Zenici je izmjerena ista vrijednost temperature vazduha, a čak i na planinama Čemerno i Han Pijesak juče je bilo toplije nego obično, sa  15, odnosno 17 stepeni.

Ljekari savjetuju stanovništvu da ishranu i kretanje prilagode novim atmosferskim uslovima. Posebna upozorenja odnose se na hronične bolesnike u pogledu redovne upotrebe propisane terapije.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih/majske-temperature-iznad-prosjeka/||claudebot