BiH

U BiH stigli agenti iz cijelog svijeta

Objavljeno: 3. 5. 2015 u 14:40h

Sud BiH odredio je pritvor do mjesec dana Kasimu Mehidiću (40) i Avdulahu Hasanoviću (24) koje sumnjiče za vrbovanje Nerdina Ibrića (24) iz sela Sapna, koji je prošle sedmice u terorističkom napadu na Policijsku stanicu u Zvorniku ubio jednog policajca, a ranio još dvojicu!

U ovom sudu je potvrđeno da je Mehidiću i Hasanoviću, koje Tužilaštvo BiH dovodi u direktnu vezu s napadom na Policijsku stanicu u Zvorniku, pritvor određen u petak uveče zbog krivičnog djela vrbovanje radi terorističkih aktivnosti u vezi s krivičnim djelom terorizma.

Krivi za vrbovanje

Na ročištu održanom u Sudu BiH na kojem je razmatran prijedlog o određivanju pritvora Hasanoviću i Mehidiću, državni tužilac Dubravko Čampara kazao je da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike.

On je kazao da im se pritvor mora odrediti i zbog opštih okolnosti izvršenja krivičnog djela, kojim je izazvano narušavanje bezbjednosti građana BiH.

“Hasanović i Mehidić su isključivi krivci za krivično djelo terorizam koje je počinio Ibrić. Njih dvojica su ga naveli i vrbovali radi destabilizovanja prilika u BiH” kazao je Čampara, pozivajući se na izjave Ibrićeve majke i brata.

S druge strane, odbrana osumnjičenih dovela je u pitanje dokaze Tužilaštva BiH, tvrdeći da su oni djelimično uzeti iz predmeta “Damask” u kojem se vodi istraga protiv više osoba, uključujući i Hasanovića.

Gojko Vasić, direktor Policije RS, kazao je da se pritvaranjem Mehidića i Hasanovića ne može staviti tačka na istragu o terorističkom napadu u Zvorniku. On ističe da zajednički istražni tim, u koji su uključene sve bezbjednosne strukture u BiH, nastavlja sa istragom kako bi bilo utvrđeno da li je bilo još osoba koje su direktno ili indirektno bile uključene u teroristički napad.

“Nije isključeno da će istraga biti proširena i na neka druga lica. Istraga se nastavlja i vidjećemo šta ćemo otkriti. Ostvarena je saradnja i s drugim bezbjednosnim agencijama, ne samo unutar BiH, već i iz inostranstva, i sigurno je da ćemo sve detaljno istražiti” kazao je Vasić.

Policijski ekspert i dugogodišnji operativac Službe državne bezbjednosti u Srbiji Božidar Spasić navodi da je uključivanje bezbjednosnih agencija iz regiona bilo neminovno nakon terorističkog napada u Zvorniku, koji je, prema njegovim riječima, bio direktan napad na državu.

Prednjači FBI

“Ono što Srbija trenutno nudi BiH kao pomoć u rasvjetljivanju ovog terorističkog čina jeste operativno-tehnička podrška u vidu prisluškivanja telefonskih poziva i praćenja veza između radikalnih islamista, kako na području BiH, tako i onih iz Srbije, posebno u pograničnom dijelu iz raške oblasti. S druge strane, velika pomoć BiH biće i podaci kojima raspolažu hrvatske obavještajne službe o teroristima i njihovom kretanju preko teritorije ove zemlje ka Zapadnoj Evropi, kao i podaci o novčanim transakcijama koje se mogu dovesti u vezu s napadom u Zvorniku. Iako u ovoj saradnji može lako doći i do curenja informacija koje bi obavještajne službe BiH najradije zadržale za sebe, to se mora zanemariti, jer u borbi protiv terorizma jedna zemlja je nemoćna, a posebno kada je riječ o BiH koja ne pokazuje mnogo volje na globalnom planu da se obračuna s ovim problemom. Zanimljivo je da je već primjetno da se povećava i broj obavještajaca iz SAD, Rusije, Njemačke i Velike Britanije u BiH, a prema posljednjim informacijama, prednjače agenti američkog FBI-ja” zaključio je Spasić.

U terorističkom napadu u Zvorniku, 27. aprila, ubijen je policajac Dragan Đurić, a ranjene njegove kolege Željko Gajić i Stevo Milovanović. Ibrić, koji je tokom napada uzvikivao “Alahu ekber”, likvidiran je prilikom razmjene vatre s policijom. Dan kasnije policija je uhapsila Mehidića i Hasanovića zbog sumnje da su umiješani u taj napad. Osim njih, u akciji je priveden i Muhamed Demirović, ali on je u međuvremenu pušten da se brani sa slobode.

Komentari pod lupom

Bezbjednosne agencije u BiH posljednjih dana intenzivno prate komentare na društvenim mrežama u vezi s terorističkim napadom u Zvorniku, što je dovelo do privođenja Sanela Menzila iz Kotor Varoša. Izvor Pressa iz policije RS kazao je da je Menzil saslušan kako bi bilo utvrđeno da li je na bilo koji način povezan s teroristima i njihovim simpatizerima. Naš sagovornik dodaje da praćenje komentara na društvenim mrežama nije nikakva novina, jer to rade sve bezbjednosne strukture u svijetu, s obzirom na opštepoznatu činjenicu da teroristi koriste internet kako bi vrbovali građane za svoje aktivnosti. Podsjećamo, Menzil je u četvrtak priveden u policiju nakon što je na svom Fejsbuk profilu kritikovao odluku da u FBiH bude proglašen dan žalosti zbog terorističkog napada u Zvorniku.

Izvor: Etrafika/Press

 

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih/u-bih-stigli-agenti-iz-cijelog-svijeta/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])