BiH

Kazne za nevakcinisanje i do 100.000 maraka!

Objavljeno: 27. 4. 2015 u 09:53h

U Republici Srpskoj do sada nije zabilježen nijedan slučaj izricanja kazne zbog nevakcinisanja djece, iako zakon propisuje ovakve sankcije.

Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti Republike Srpske, naime, za fizička lica, odnosno roditelje ili staratelje koji ne vakcinišu djecu, predviđene su kazne od 1.000 do 5.000 konvertibilnih maraka, a za nadležne ustanove i pravna lica koja ne slijede zakonske propise u oblasti imunizacije i zaštite stanovništva od epidemije od 10.000 do 100.000 konvertibilnih maraka.

Prema podacima Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, roditeljima koji odbiju vakcinaciju djece, prije svega, nastoji se ukazati na značaj i potrebu za ovim načinom zaštite i pojedinca i zajednice.

“Nije riječ o pojedinačnim pravima i obavezama, već i o kolektivnom zdravlju. Oni koji ne vakcinišu djecu stavljaju i druge u rizik. Obavezna imunizacija donosi podjelu rizika i koristi u kompletnom društvu”, objašnjava pomoćnica ministra zdravlja i socijalne zaštite RS Amela Lolić, pozivajući roditelje da se informišu o rizicima i odgovornostima koje imaju, u odnosu na antivakcione kampanje koje su, kako tvrdi,  aktuelne u čitavom regionu.

Protivnici vakcinisanja, između ostalog, kao argument navode povezanost između vakcinacije MMR/MRP vakcinom protiv morbila, parotitisa i rubeole (morbilli, mumps/ parotitis i rubella) i uzroka autizma, biološkog razvojnog poremećaja mozga. Ovo je prvi put pomenuto u studiji koja je 1998. godine objavljena u Velikoj Britaniji (medicinski časopis “Lancet”). Istraživanje koje je uslijedilo na većem uzorku stanovništva, kao i brojne analize studija Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), pokazale su, međutim, da ne postoji veza između upotrebe konzervansa u vakcinama, poput tiomersala koji sadrži etil živu i poremećaja iz spektra autizma. Utvrđeni su i brojni stručni nedostaci zbog kojih je većina autora povukla svoju prvobitnu podršku studiji.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS, procenat stanovništva koji je obuhvaćen imunizacijom je od 85 do 90 odsto, dok bi trebalo da je 95 odsto. Ova oblast takođe  od naredne bi godine mogla dobiti druge zakonske okvire, koji su zasad nepoznanica.

Podsjetimo i to da je u RS vakcinacija obavezna protiv 10 zaraznih bolesti, dok u nekim zapadnim zemljama nije obavezna, ali su u tom slučaju uslovi upisa djeteta u vrtić, školu, kao i prilikom zaposlenja drugačiji.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih/kazne-za-nevakcinisanje-i-do-100-000-maraka/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])