BiH

Medvjed opet dolazi blizu kuća

Objavljeno: 25. 4. 2015 u 12:29h

Medvjed se ponovo pojavljuje blizu kuća u nekoliko sela na području opštine Sanski Most, a jednom mještaninu je uništio i nekoliko košnica.

Mještani ističu da ova životinja dolazi blizu njihovih kuća posljednjih nekoliko godina i da pretpostavljaju da se radi o istom medvjedu.

“Mislimo da se radi o odraslom mužjaku koji se već spušta iz viših predjela u blizinu naseljenih mjesta u potrazi za hranom. Mještani su u strahu i plaše se da će medvjed napasti stoku i načiniti veću štetu”, kaže Osman Okčić iz sela Okreč.

U Lovačkom društvu “Sana” ističu da je medvjed zakonom strogo zaštićen te da se nelegalni odstrel ove životinje rigorozno kažnjava.

“Njihovo brojno stanje se u posljednjih nekoliko decenija neprestano smanjivalo. Međutim, u posljednjih nekoliko godina došlo je do povećanja brojnosti medvjeda u podgrmečkim lovištima”, rekao je Izet Alagić, predsjednik ovog društva.

Prema njegovim riječima, procjene su da samo na području lovišta kojim gazduje ovo lovačko društvo ima 15 do 20 odraslih medvjeda.

S obzirom na to da je njihova brojnost povećana i da su sve češći slučajevi da medvjedi u potrazi za hranom dolaze do naseljenih mjesta, u Lovačkom društvu “Sana” posljednjih nekoliko godina organiziraju komercijalni lov na medvjeda kad je dopušteno ustrijeliti samo jednu ovu životinju.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih/medvjed-opet-dolazi-blizu-kuca/||claudebot