BiH

Izletnici mjerkaju mjesta za roštilj

Objavljeno: 24. 4. 2015 u 13:40h

Prvomajska euforija polako se budi, a uređena izletišta širom Srpske i ove godine će dočekati ljubitelje dobrog druženja u prirodi uz pjesmu i nezaobilazan roštilj.

Uprkos nestabilnom vremenu kamperi su već počeli da mjerkaju livade i obale pored rijeka da bi zauzeli najbolje mjesto i podigli šator. Tradicionalni prvomajski uranci počinju 30. aprila, a traju i po nekoliko dana.

Većina Banjalučana Međunarodni praznik rada obilježiće na izletištima Trešnjik na Banj brdu, Šibovi i u Krupi na Vrbasu. U Gradskoj upravi kažu da će za 1. maj, kao i do sada, izletišta biti uređena i spremno dočekati posjetioce.

“Programom zajedničke komunalne potrošnje za ovu godinu, u okviru održavanja zelenih površina za izletišta je predviđeno 8.500 KM”, rekli su u Gradskoj upravi i dodali da će 28. i 29. aprila biti pokošeni Trešnjik i Šibovi.

Jedno od najpopularnijih izletišta u Doboju je Sportsko-rekreacioni centar “Preslica”, gdje posjetioci mogu da uživaju u šetnji šumskim stazama, a mališani u zoološkom vrtu. Dobojlije rado posjećuju i Goransko jezero, koje se nalazi nedaleko od “Preslice”.

Tradicija prvomajskih uranaka njeguje se i u Prijedoru. Najviše posjetilaca očekuje se na Mrakovici, gdje se svake godine 1. maja okupi više hiljada građana. Direktor Nacionalnog parka “Kozara” Dragan Romčević potvrdio je da je gotovo sve spremno za doček izletnika.

“Ostalo nam je da dogovorimo muziku sa razglasa, da bi gostima bilo ugodno tokom cjelodnevnog boravka na Kozari, a za ljubitelje roštilja uređujemo mjesta za kampovanje na ski-stazi i oko nje, te drva za pripremu roštilja, koja će biti besplatna”, rekao je Romčević i dodao da će ulaznica za Nacionalni park “Kozara” koštati dvije marke za odrasle, a za djecu jednu marku.

Za ostala izletišta na području Prijedora, kao što su Pašinac i mjesta na obali Sane, ulaz je besplatan, a iz Gradske uprave su apelovali na izletnike da iza sebe ostave uredna izletišta.

Trebinjsko izletište Studenac i ove godine će zamirisati na roštilj, a hladna izvorska voda i prirodan ambijent dovoljan su razlog da bude krcato. Mlađi Fočaci uglavnom se opredjeljuju za izletišta kraj Briona, Planinarski dom “Zabrana”, te za boravak u vikendicama.

“Idem sa društvom u vikendicu, nosimo hranu i piće. Tamo ćemo provesti dan, da pobjegnemo od obaveza i gradske svakodnevice”, kaže Srđan Miletić.

Pojedini Fočaci za prvomajske praznike posjetiće i Andrićgrad.

“Petak i subotu ću sa momkom provesti u Andrićgradu. Tamo često idem i uvijek mi bude lijepo, odmorim se, a imam šta i da vidim. Sve druge opcije su mi već nekako izgustirane”, kaže Svjetlana Popović.

Mnogi stanovnici Bijeljine provešće praznik na obalama Save i Drine, a veliki broj posjetilaca očekuju i u Etno-selu “Stanišići”.

“Očekujemo nekoliko hiljada posjetilaca koji dolaze iz svih krajeva, a što se ponude tiče, ona je standardna kao i ostalim danima”, rekli su u Etno-selu “Stanišići”.

Najveći broj Srpčana 1. maja biće na izletištima, a među posjećenijim su Sportsko-rekreacioni centar “Bardača” i Ljeskov konak.

“Prvomajske praznike ću provesti na Bardači, ali će veliki broj mojih prijatelja organizovati druženja u svojim dvorištima”, kazao je Nebojša Đurđević iz Razboja.

Osim dobrog provoda zajednička želja svih koji će prvomajske praznike provesti u prirodi je da izostane kiša.

Istorija

Međunarodni praznik rada obilježava se kao spomen na velike radničke proteste održane u Čikagu 1. maja 1886. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo više radnika, a osam osuđeno na smrt. Na prvom kongresu Druge internacionale 1889. godine odlučeno je da će se 1. maja svake godine održavati radnički protesti. Na taj način je utemeljen Prvi maj, kao međunarodni praznik radnih ljudi i dan borbe za ostvarenje prava radničke klase cijelog svijeta.

Vrijeme

Meteorolozi za 30. april prognoziraju oblačno vrijeme sa slabom kišom i temperature do 18 stepeni. Prema prognozi 1. maja će biti oblačno bez padavina sa temperaturom do 16 stepeni Celzijusa.

Cijene roštiljskog mesa po kilogramu

  • Ćevapi 8 – 11
  • Pljeskavica 9
  • Roštiljska kobasica 7 – 11
  • Svinjska krmenadla  8 – 9
  • Piletina 5,50 – 7
  • Ražnjići 12

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih/izletnici-mjerkaju-mjesta-za-rostilj/||claudebot