BiH

Djeca iz vrtića zaražena salmonelom

Objavljeno: 24. 4. 2015 u 20:28h

Kod većine hospitalizirane djece na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu potvrđeno je prisustvo salmonele, pokazali su preliminarni rezultati.

“Salmonela je potvrđena kod većine djece, preliminarni su rezultati iz naše Službe za mikrobiologiju”, rekla je u petak Azra Dedajić, šef Pres-službe KCUS.

Na Kliniku za infektivne bolesti KCUS za pomoć ljekara javilo se 133 djece iz vrtića “Djeca Sarajeva”, a nakon pregleda hospitalizirano je 39 mališana predškolskog uzrasta.

“Od hospitalizirane djece nijedno nema težu kliničku sliku. U toku je njihova rehidracija, a određen im je i dijetalni režim ishrane. Čini se da se situacija smiruje. Ne očekujemo da se priliv pacijenata poveća, jer je period inkubacije u ovakvim slučajevima 72 sata”, zaključila je Dedajićeva.

Prvi mališani sa simptomima trovanja hranom u KCUS dovedeni su u srijedu naveče. Djeca su imala povišenu temperaturu, proliv i povraćala su.

Dedajićeva je naglasila da su majke na Klinici uz svoju djecu i da KCUS ima dovoljno kapaciteta.

Snježana Balta, direktorica Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, takođe je potvrdila u petak da su prvi rezultati koji su dobiveni iz uzorka stolica kod zaraženih mališana pokazali da je riječ o salmoneli.

“Rezultate briseva površina i uzoraka iz hrane očekujemo početkom iduće sedmice”, kazala je Balta.

Objasnila je da se, iako je teška klinička slika djece, situacija poboljšava i da djeca nisu u životnoj opasnosti.

“Još je suviše rano govoriti o mjerama koje će se poduzeti. Kada stignu kompletni rezultati nalaza, onda ćemo govoriti o tome”, kazala je Balta.

Nakon završenog inspekcijskog nadzora, sanitarni inspektor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove izdao je usmeno rješenje JU “Djeca Sarajeva” o privremenoj zabrani rada Centralne kuhinje, u cilju mogućeg prekida lanca širenja zaraze.

“Rješenjem je naređeno i generalno čišćenje i pranje prostorija, uređaja i opreme, uz provođenje temeljne tekuće dezinfekcije Centralne kuhinje, kao i svih 29 vrtića i pripadajućih kuhinjskih blokova”, saopćeno je iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Sanitarni inspektori su izvršili pregled 14 uposlenika Centralne kuhinje, kojima je naređeno da ponove sanitarne preglede.

Izvršen je detaljan pregled prostorija, te je uzeto ukupno 20 briseva radnih površina, pribora i ruku uposlenika, kao i 11 uzoraka hrane, uključujući i četiri kontrolna uzorka hrane od ponedjeljka i utorka.

Takođe je uzeto i 12 briseva posuđa u kojem se vrši transport hrane, a izvršen je i pregled dva transportna vozila i pregled vozača, kojima je naređeno da ponove pregled na kliconoštvo.

Direktorica neće dati ostavku

Neću dati ostavku dok se sve ovo ne okonča. U pitanju je cijeli lanac odgovornih ljudi, od kuhanja, skladištenja, transporta i servisiranja, i neću odustati sve dok se ne utvrdi šta se tačno dogodilo, rekla je Mirjana Jovanović-Halilović, direktorica JU “Djeca Sarajeva”.

Rekla je da ona jeste odgovorna, ali da neće otići sa funkcije koju obavlja.

“Po okončanju istrage koja se vodi donosit će se odluke i niko neće biti amnestiran od odgovornosti”, kazala je Jovanović-Halilovićeva.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih/djeca-iz-vrtica-zarazena-salmonelom/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])