BiH

Patriotizam i cijena glavni razlog kupovine domaćih proizvoda

Objavljeno: 23. 4. 2015 u 19:58h

Agencija GMS obavila istraživanje o svijesti konzumacije bh.proizvoda među potrošačima.

Čini se da je stanovništvo BiH sve svjesnije važnosti konzumiranja proizvoda bh.proizvođača. Štaviše, kampanja “Kupujmo domaće” i 387 Challenge su sasvim spontano pokrenuti jačim intenzitetom proteklih nekoliko mjeseci na društvenim mrežama, a sve u cilju da se promoviše bh.kvalitet, proizvodi, ali i trgovački lanci i marketi u kojima se ti proizvodi mogu kupiti.

Global Market Solutions je agencija koja već niz godina provodi istraživanja vezano za kvalitet usluge u Bosni i Hercegovini, obuhvativši veliki dijapazon djelatnosti. Nakon godina istraživanja ljubaznosti osoblja, poznavanja proizvoda i drugih komponenti kvaliteta usluge, Agencija je odlučila ovaj put istražiti koliko građani BiH poznaju domaće proizvođače, te koje proizvode najčešće konzumiraju.

Prema rezultatima istraživanja  50% ispitanika svih dobnih kategorija u potpunosti poznaju bosanskohercegovačke proizvođače i njihove brendove, 49% djelimično dok 1% ispitanika ne poznaje bosanskohercegovačke proizvođače i njihove brendove. Ispitanici koji su upoznati sa domaćim prozvodima njih 35% ih konzumiraju tek ponekad. Ispitanici su trebali navesti i konkretne brendove, od kojih su najčešće kao prepoznatljive i kvalitetne bh.proizvođače naveli Violetu, Vispak, Klas, Milkos i Ovako, ali i mnoge druge, čime su pokazali visok nivo poznavanja brendova – od tekstilne industrije, preko konditorskih proizvoda do mesne industrije. Kao razloge kupovine domaćih brendova, u 28% slučajeva navode patriotizam, te u istom procentu navode i cijenu. Kvalitetom je motivirano 23% potrošača, dok je dostupnost razlog zbog kojeg se na kupovinu odlučuje tek 19% kupaca.

Većina građana BiH je podjedanko saglasna da država treba da aplicira određene mehanizme u cilju zaštite domaćih proizvođača kako ne bi bili skuplji od uvoznih proizvoda, pa se tako i kroz istraživanje pokazalo da je u 69%  slučajeva zadovoljno cijenama domaćih proizvoda.

Pored samoincijative građana svjedočimo i druge oblike promovisnja i podsticanja domaćih prehrambenih proizvoda.

POZITIVNA PRIČA BOSANSKE TRŽNICE

 U cilju podsticanja domaće proizvodnje i privrednika, Opština Novi Grad je pokrenula projekat Bosanske tržnice gdje kupci mogu pronaći organske proizvode lokalnih bh.privrednika iz povratničkih naselja. Agencija je u okviru istraživanja obuhvatila i zadovoljstvo uslugom na Bosanskoj tržnici, te se ispostavila da je većina građana Kantona Sarajevo čula za Bosansku tržnicu, međutim nešto manji procenat (34% ispitanih iz KS) ju je posjetio. Posjetitelji su djelimično zadovoljni ponudom i cijenama na Tržnici, međutim svi su saglasni u činjenici da je ovakvih projekata nadasve potrebno mnogo više.

Odgovornost leži na svima – na kupcima da pažljivo biraju 387 bar code, na prodavačima da ponude više domaćih proizvoda, na proizvođačima da zadrže kvalitet, a na vlastima da zaštite domaće proizvođače.

Banjaluka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih/patriotizam-i-cijena-glavni-razlog-kupovine-domacih-proizvoda/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])