BiH

Razbojnici oteli pola miliona maraka

Objavljeno: 20. 4. 2015 u 11:24h

Prodavnice, marketi i banke bili su najčešća meta razbojnika tokom prošle i u prva dva mjeseca ove godine, a razbojnici su tokom pljački oteli nešto više od pola miliona maraka.

Prema evidenciji MUP-a Republike Srpske, 2014. godine počinjeno je 108 razbojništava, a u prva dva mjeseca ove godine 10.

Prema podacima policije, prošle godine su razbojnici opljačkali 560.000 maraka, a od toga su bila dva razbojništva sa većom štetom. U jednom slučaju je iz banke ukradeno 190.000, a u drugom 100.000 maraka

“U prva dva mjeseca 2015. godine nije bilo pljački banaka i pošta. Zabilježeno je osam razbojništava u prodavnicama i marketima, dok je cijele prošle godine na meti pljačkaša bilo 20 prodavnica”, rekli su u policiji.

Ove godine najviše novca, oko 5.000 maraka, odneseno je 5. januara iz prodavnice “Moj market” u banjalučkom naselju Obilićevo. Tada su trojica maskiranih razbojnika oko 21.15 časova uletjeli na zadnji ulaz marketa, koji se nalazi u banjalučkoj ulici Srđe Zlopogleđe. Prijeteći oružjem ispraznili su dvije fiskalne kase, a treću su iščupali i odnijeli sa sobom.

Najdeblji plijen 2014. godine, 192.000 maraka, imali su razbojnici koji su 15. avgusta opljačkali filijalu Unikredit banke u Kotor Varošu. Tada su trojica maskiranih razbojnika upala u banku s automatskim puškama. Pljačka banke trajala je oko dva minuta, a razbojnici su tom prilikom lakše povrijedili direktora filijale Slavena Momića i jednog od radnika agencije za obezbjeđenje “Sektor sekjuriti”.

Prema podacima policije, u pljačkama prošle, ali i ove godine najčešće su učestvovala po dvojica ili trojica razbojnika.

“Zabilježen je manji broj slučajeva u kojima razbojnici nisu imali pomagača. To je najčešće prilikom pljački kuća, prodavnica i sportskih kladionica”, rekli su u MUP-u Republike Srpske.

Naglasili su da su razbojnici tokom pljački banaka i pošta najčešće koristili automatsko oružje i ukradene automobile koje su nakon pljački zapalili.

Tokom 2013. godine na području Republike Srpske počinjena su 124 razbojništva, a tokom tih razbojništava ubijene su dvije osobe i odneseno je oko pola miliona maraka. Razbojnici su 2013. godine samo u pljačkama četiri banke i dvije pošte ukrali više od 400.000 maraka.

Uspjesi

U MUP-u RS su istakli da su tokom prošle i ove godine uspjeli da otkriju počinioce 65 razbojništava. Uhapšena su i procesuirana 83 pljačkaša. Najkrupniji “plijen” policije bila je grupa Nevena Neškovića, koja je uhapšena u februaru u akciji “Kastelo”. Ova grupa se dovodi u vezu sa više od 100 teških krađa i razbojništava. Osim Neškovića, pali su Slobodan Bojanić, Borislav Stupar i Nikola Vasiljević. Oni se trenutno nalaze u pritvoru. Dovode se i u vezu s pljačkama banaka.

Pljačke banaka

  • Unikredit banku u Kotor Varošu opljačkala trojica razbojnika 15. avgusta 2014 godine i ukrala 200.000 maraka
  • Novu banku u ulici Kralja Alfonsa u centru Banjaluke opljačkala dvojica razbojnika 8. jula 2014. godine i ukrala oko 30.000 maraka
  • Bobar banku u Derventi opljačkale dvije osobe i ukrale 204.000 maraka u julu 2013. godine. Za pljačku osumnjičeni Zoran Kovačević i Slaven Milinčić iz Dervente
  • Komercijalna banka u banjalučkom naselju Zalužani opljačkana 31. maja 2013. godine, ukradeno 83.076 maraka
  • Pavlović banka u Bijeljini opljačkana u februaru 2013. godine, ukradeno 28.000 maraka

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih/razbojnici-oteli-pola-miliona-maraka/||claudebot