BiH

Dnevno pet žalbi na rad pravosuđa, policije i uprave

Objavljeno: 20. 4. 2015 u 16:21h

Godišnje na rad sudova, tužilaštava, policije i javne uprave stigne na stotine žalbi građana, a samo lani registrovano ih je više od 1.800.

U Odjelu za praćenje građanskih i političkih prava pri Instituciji ombudsmana za ljudska prava BiH “Glasu Srpske” su rekli da je tokom 2014. godine zaprimljeno ukupno 1.828 žalbi, što znači da svaki dana u prosjeku bude registrovano pet žalbi.

Najviše žalbi na rad sudova, tužilaštava, policije i javne uprave evidentirano je u Sarajevu, i to 744, te u Banjaluci gdje su registrovane 494 žalbe. Znatan broj žalbi bio je i u kancelariji ombudsmana u Livnu, Brčkom i Mostaru.

U Odjelu ističu da je lani u odnosu na godinu ranije došlo do povećanja broja žalbi na rad tužilaštava, policije i javne uprave, dok se jedino smanjio broj žalbi na rad sudova.

Što se tiče rada tužilaštava, zaprimljene su 73 žalbe, a najveći broj odnosio se na nepreduzimanje aktivnosti u vezi sa podnesenim krivičnim prijavama od građana i pravnih lica.

Na rad policije stiglo je 145 žalbi, a na rad javne uprave 517 žalbi.

Pomoćnik ombudsmana BiH Emina Halilović rekla je da se žalbe građana odnose na ispoljavanje neljubaznosti, neodgovarajuće radno vrijeme, upućivanje stranaka od jednog do drugog organa, pretjeranom formalizmu, neefikasnosti u radu, kao i na kršenje procesnih odredbi kojim je regulisan upravni postupak.

“U žalbama građani iskazuju i nezadovoljstvo što se upravni postupci vode suprotno zakonskim odredbama, što se ne donose odluke u zakonskim rokovima, što se insistira na dostavi velikog broja nepotrebne dokumentacije, što administracija ćuti”, pojasnila je Halilovićeva.

Dodala je da postoje žalbe i zbog kršenja načela pružanja pomoći neukoj stranci, nedonošenja odluka po žalbi, dugotrajnim postupcima odlučivanja u drugom stepenu, čestog vraćanja predmeta prvostepenim organima na ponovno odlučivanje i pogrešne primjene materijalnih zakona.

Sudovi

Smanjenje broja žalbi u odnosu na 2013. godinu jedino je registrovano u vezi sa pitanjem rada sudova, pa je tako u 2014. bilo 579 žalbi, što je za 4,46 odsto manje u odnosu na 2013. godinu kada je zaprimljeno 606 žalbi.

I dalje se najveći broj žalbi odnosi na dužinu trajanja sudskog postupka, i to njih 155, a slijede žalbe zbog neizvršenja presuda, na rad sudija, te žalbe zbog povreda procesnih prava, nedonošenja presuda, žalbe na rad Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH i Glavnog disciplinskog tužioca VSTS-a.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih/dnevno-pet-zalbi-na-rad-pravosuda-policije-i-uprave/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])