BiH

Srbac: Nema ekskurzije, nema ni nastave

Objavljeno: 1. 4. 2015 u 15:35h

Učenici Centra srednjih škola iz Srpca od juče bojkotuju nastavu nakon što je odlučeno da 23. maja neće putovati na matursku ekskurziju u Italiju, Španiju i Francusku.

Na nastavu ne idu 73 učenika revoltirana zbog toga što još nije formiran Školski odbor koji odlučuje o odlasku na ekskurziju. Školski odbor je sredinom februara raspustilo Ministarstvo prosvjete i kulture RS.

Učenici kažu da su ispali kolateralna šteta političkih obračuna koji se već dvije godine odvijaju u njihovoj školi u vezi sa izborom novog direktora. Ni nakon četiri konkursa ova ustanova nije dobila novog rukovodioca jer odluke Školskog odbora ne dobijaju podršku Ministarstva prosvjete i kulture koje je umjesto toga za vršioca dužnosti prvo postavilo profesora srpskog jezika i književnosti Krstu Čavora, a u posljednja tri navrata profesora informatike Milenka Živanića.

Zbog toga je raspušten Školski odbor i pokrenut postupak za ponovni izbor njegovih članova. U međuvremenu je imenovano šest novih članova Školskog odbora – po dva u ime Ministarstva prosvjete i kulture, Savjeta roditelja i radnika škole, dok sedmog člana treba da imenuje srbački parlament koji se tek juče prvi put sastao u ovoj godini.

“Školski odbor ne funkcioniše, dok ne bude izabran posljednji član. Mi više nemamo strpljenja, jer niko nije razmišljao o našim interesima i dok je radio u punom sastavu. Već dvije godine Školski odbor i Ministarstvo prosvjete se prepucavaju i koče rad čitave škole. Ne vidim razlog da zbog toga ostanemo uskraćeni za đačke radosti. Želimo da idemo na ekskurziju kao i svaka druga generacija”, kaže maturant Gimnazije Nikola Ignjatić navodeći da se đaci ne plaše sankcija i da će istrajati do kraja.

Vršilac dužnosti direktora škole Milenko Živanić kaže da je jedino rješenje u ovom trenutku da Ministarstvo prosvjete i kulture odobri rad Školskog odbora u okrnjenom sastavu, dok lokalna uprava ne izabere posljednjeg člana tog tijela.

“Zbog toga ću danas prisustvovati sjednici srbačkog parlamenta i zatražiti od odbornika da što prije imenuju sedmog člana Školskog odbora. Ukoliko to odobre, prvo se raspisuje konkurs za direktora škole, a zatim će proći nekoliko sedmica do konačnog imenovanja. Takva odluka sigurno ne može zadovoljiti učenike i zato se nadam da će ministar odobriti da Školski odbor odlučuje sa šest članova kako bi đaci otputovali na ekskurziju”, istakao je juče Živanić.

On dodaje da učenici sigurno neće ostati uskraćeni za matursku ekskurziju, ali da je moguće da termin putovanja bude pomjeren za jun ili septembar u slučaju da kriza ne bude ubrzo prevaziđena.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS juče nisu odgovorili na pitanja u vezi sa ovim slučajem.

Podrška

Od 92 vicematuranata Centra srednjih škola iz Srpca za odlazak na ekskurziju su se prijavila 73 učenika Gimnazije, Ekonomske i Metalske škole. U znak podrške nastavu ne pohađaju ni đaci koji neće ići na ekskurziju, a bojkot su podržale i razredne starješine.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih/srbac-nema-ekskurzije-nema-ni-nastave/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])