BiH

Bježanje nakon nesreće kratkog daha

Objavljeno: 30. 3. 2015 u 11:21h

Vozači koji poslije saobraćajnih nesreća pobjegnu sa lica mjesta ubrzo budu pronađeni i privedeni pravdi, podaci su Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Tokom protekle godine na području RS dogodilo se šest saobraćajnih nesreća sa smrtnom posljedicom u kojima su vozači, koji su ih i izazvali, pobjegli sa lica mjesta.

“Od navedenih šest nesreća, pet ih je rasvijetljeno i privedeno je isto toliko vozača, dok se još traga za jednim vozačem”, istakli su u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Dodaju da je u odnosu na 2013. godinu zabilježen blagi porast broja ovih krivičnih djela, jer su u toj godini četiri vozača pobjegla sa mjesta nesreće.

U MUP-u Srpske su istakli da se najčešći načini otkrivanja i rasvjetljavanja ovih nesreća zasnivaju na pronađenim predmetima i tragovima na licu mjesta prilikom obavljanja uviđaja, izjavama svjedoka, te obavještenjima nadležnih zdravstvenih ustanova i slično.

Prema Krivičnom zakonu RS, za onog ko izazove saobraćajnu nesreću u kojoj je poginula jedna ili više osoba propisana je kazna od dvije do 12 godina zatvora.

Ako je zbog neukazivanja pomoći nastupila smrt lica povrijeđenog u saobraćajnoj nesreći, istim zakonom se može izreći i zatvorska kazna u trajanju od jedne do osam godina.

Prema mišljenju stručnjaka, trebalo bi pooštriti kaznenu politiku za bahate vozače koji poslije nesreće pobjegnu sa lica mjesta, jer na taj način čine više krivičnih djela: skrive nesreću, pobjegnu i ostave povrijeđenog da se sam snalazi.

Slučaj koji je najviše uzdrmao javnost dogodio se 9. decembra prošle godine kada je banjalučki biznismen Siniša Kovačević u ulici Krajiških brigada, na zapadnom tranzitu, u Banjaluci udario pješaka Dušku Rađević i zatim pobjegao, a žena je ubrzo preminula od zadobijenih povreda.

Policija je izašla na lice mjesta i prilikom obavljanja uviđaja pronašla dijelove “mercedesa ML”, a na osnovu snimaka kamera sa objekata u blizini utvrđeno je da je riječ o bijelom terencu.

Potom su policajci obišli sve vlasnike registrovanih bijelih “mercedesa ML” u Banjaluci te dan kasnije pronašli i uhapsili Kovačevića. Poslije saslušanja on je pušten da se brani sa slobode.

Na sličan način je i prijedorska policija u novembru prošle godine uhapsila Dušana Blanuša, koji je upravljajući vozilom “golf” usmrtio pješaka Zulfiju Ljutić i zatim pobjegao.

U policiji su tada rekli da je bila noć i gusta magla, te da nije bilo svjedoka. Nije bilo ni tragova kočenja ili ostataka limarije, samo su ostali komadići slupanog vjetrobranskog stakla, na kojima je uočen mali trag boje i lima, na osnovu čega je on i pronađen. On je tada policiji rekao da je pobjegao iz straha.

Izvor: ATV

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih/bjezanje-nakon-nesrece-kratkog-daha/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])