BiH

Farmeri stigli do prosjačkog štapa

Objavljeno: 28. 3. 2015 u 12:26h

Proizvođači mlijeka u USK su zbog konstantnog smanjivanja otkupnih cijena mlijeka dovedeni na sami rub egzistencije, upozorio je Husein Selimović, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača USK.

Prema njegovim riječima, pojedini otkupljivači farmerima nude 30 feninga po litru mlijeka, što je za njih ekonomski neisplativo.

“Otkupljivači iskorištavaju činjenicu da još nemamo formiranu vlast u FBiH, koja bi zaštitila interese proizvođača određivananjem zagarantovane otkupne cijene. Oni samoinicijativno obaraju otkupnu cijenu i praktično ucjenjuju farmere”, rekao je Selimović.

Dodao je da je u protekloj godini proizvodnja mlijeka u USK smanjena za više od 500.000 litara ili za oko 20 posto u odnosu na raniju kalendarsku godinu, što je, ističe, alarmantan podatak.

“Oko 70 posto ukupne poljoprivredne proizvodnje u USK odnosi se na ovu granu proizvodnje. Naš kanton je prvi po proizvodnji mlijeka u FBiH i proizvodi 40 posto ukupne proizvodnje u ovom entitetu”, istakao je on.

Prema njegovim riječima, negativni trend proizvodnje mlijeka uzrokovan je nizom faktora, a u posljednje vrijeme, kako tvrdi, učestali su slučajevi da proizvođači smanjuju broj grla ili čak potpuno gase proizvodnju.

“Brojni poljoprivredni proizvođači su doživjeli veliku štetu usljed nedavnih poplava, a nije im nadoknađena. Nasuprot tome, drugi troškovi proizvodnje, kao što su cijene goriva, stočne hrane i drugih repromaterijala, su dodatno porasle. Jedini način da se zaustavi ovaj negativni trend je povećanje otkupne cijene mlijeka”, poručio je Selimović.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih/farmeri-stigli-do-prosjackog-stapa/||claudebot