BiH

Medvjed iz pećine kod Foče otkriva tajne stare 20.000 godina

Objavljeno: 25. 3. 2015 u 11:36h

Arheološki ostaci pećinskog medvjeda, izumrlog prije 20.000 godina, pronađeni su u pećini Bršljenica kod Foče.

Ostatke medvjeda vrste “ursus speleus” pronašli su članovi Planinarsko-speleološkog društva “Vučja stopa”. Fočanski speleolozi su do značajnog otkrića došli u januaru, prilikom istraživanja pećine Bršljenice, koja se nalazi u kanjonu rijeke Bistrice, a naučna potvrda stigla je ovih dana iz Centra za krš i speleologiju iz Sarajeva.

Predsjednik društva “Vučja stopa” Ognjen Matović kaže da su pronašli zube, dijelove nogu i pršljenova pećinskog medvjeda, koji je bio za trećinu krupniji od današnjih medvjeda.

Stručnjaci kažu da se ne može tačno utvrditi u kojem davnom periodu je živjela vrsta pećinskog medvjeda “ursus speleus”, ali se pretpostavlja da je izumrla prije 20.000 godina.

“Pećinski medvjed je bio jedno od najupečetljivijih stvorenja, većeg rasta, sa daleko širim obimom glave od današnjih medvjeda, širim ramenima i većim prednjim ekstremitetima. Postoje pretpostavke da su dijelili kontinent sa neandertalcima, a da su se čak zajedno sa njima sklanjali u pećine tokom zime”, kazao je stručnjak iz ove oblasti.

Speleolozi su prilikom istraživanja terena u kanjonu rijeke Bistrice u pećinama Bršljenica jedan i dva, osim ostataka pećinskog medvjeda pronašli veliki broj lobanja i dijelove skeleta drugih životinja.

“Pronašli smo brojne ostatke i kosti drugih životinja, ali i dijelove keramike, koju smo predali stručnjacima iz Sarajeva radi analize”, rekao je Matović.

On je dodao da je ovo prvo veliko otkriće na području Foče koje bi moglo da privuče turiste, speleologe i arheologe.

“Najstarije kosti ranije su pronađene u pećini Kuk, koja pripada opštini Kalinovik, a ovo je prvo veliko otkriće u Foči. Pećina je prelijepa, nije speleološki istraživana, ima mnogo kaskada dubljih od metar i po, obiluje brojnim ostacima, nakitom i kostima, koji sigurno mogu privući pažnju turista”, istakao je Matović.

Područje opštine Foča obiluje pećinama i jamama koje nisu dovoljno istražene. Speleološko društvo “Vučja stopa” planira da nastavi istraživanje i očekuje da će biti još jedinstvenih arheoloških i speleoloških otkrića.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih/medvjed-iz-pecine-kod-foce-otkriva-tajne-stare-20-000-godina/||claudebot