BiH

Prva žrtva nevremena u BiH

Objavljeno: 6. 3. 2015 u 19:57h

Hasan Šabanović (53) iz Visokog poginuo je u petak na magistralnom putu M17 u mjestu Begov Han, u opštini Žepče, nakon što je došlo do odrona zemlje i kamenja na kolovoz, i tako postao prva žrtva posljednjeg nevremena koje je okovalo BiH.

Nesrećni čovjek je vozeći se u kediju iz pravca Zenice prema Doboju naletio na odron na putu, zabio se u njega i na licu mjesta ostao mrtav, a prema prvim i nezvaničnim informacijama do nesreće je došlo najvjerovatnije zbog slabe vidljivosti i neprilagođene brzine uslovima na putu. Iako su pripadnici Uprave Civilne zaštite ZDK i putna operativa osposobili ovaj dio puta, klizšte se ponovo aktiviralo pa se saobraćalo alternativnim pravcima.

Snježni nanosi otežavali su saobraćaj na mnogim putnim pravcima. Snijeg koji je dodatno napadao u noći sa četvrtka na petak paralisao je brojne opštine u BiH, a zbog obilnih padavina u Sokocu je proglašeno stanje elementarne nepogode. Prema odluci, koju je potpisao Milovan Bjelica, načelnik, aktiviran je Štab za vanredne situacije, koji rukovidi akcijama Civilne zaštite, i uvedeno je stalno dežurstvo u Štabu i drugim subjektima u nevremenom zahvaćenom području.

Mještanima u oko 50 sela ove opštine petak je bio drugi dan koji su proveli u mraku jer struje zbog kvarova nije bilo.

Ništa bolje nije bilo ni u opštini Kladanj, gdje je proglašeno stanje prirodne nesreće, koje je ovu lokalnu zajednicu totalno paralisalo.

Obustavljen je rad škola i velikog broja privrednih subjekata, a zbog snijega, čija je visina oko 90 centimetara, blokirani su gotovo svi lokalni putevi, dok 80 odsto stanovništva nema struju.

Na području Tuzlanskog kantona bez struje je bilo 15.400 stanovnika, Zeničko-dobojskog 12.000, u Srednjebosanskom oko 5.500, kao i stotine njih u Hercegovačko-neretvanskom te opštinama Travnik i Srebrenica.

Zbog nevremena koje je snijegom zavejalo sve opštine istočne Hercegovine, osim Trebinja, cjelokupno područje Bileće, Gacka, Berkovića i Ljubinja je ostalo bez električne energije, potvrđeno je u “Elektrohercegovini”.

Istovremeno s nestankom struje većina sela muku je mučila i s prohodnošću puteva, gdje su vatrogasne i ekipe Civilne zaštite na terenu i omogućavaju kakav-takav saobraćaj s gradovima i glavnim komunikacijama, od kojih je najteže bilo na prevoju Čemerno, gdje su snježni nanosi stvarali ozbiljne problem putarima.

Saobraćaj na magistralnim putevima Livno – Šujica – Kupres, Šujica – Tomislavgrad, Glamoč – Mlinište, Tomislavgrad – Posušje te na većini županijskih i lokalnih cesta u potpunosti je bio obustavljen.

Mjesto Šujica, između Tomislavgrada i Kupresa, ostalo je blokirano sa svih strana, a došlo je i do potpunog prekida u isporuci električne energije.

Na području Federacije BiH  došlo je do pokretanja novih klizišta i odrona na magistralnim i regionalnim putevima, a službe Civilne zaštite sve vrijeme su provele na terenu.

Najviše sreće po pitanju vremenskih nepogoda imala je Banjaluka, koju je nevrijeme bukvalno zaobišlo.

“Ciklon koji se premještao od zapada preko našeg regiona pomjerio se oko 30 do 50 kilometara južnije od Banjaluke, tako da je potez od Banjaluke do sjevera ka rijeci Savi, dio Hrvatske i Vojvodina jedini ovog puta ostao bez snijega”, kazala je Milica Đorđević, meteorolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

Prema prognozama meteorologa prestanak padavina i stabilizacija vremena očekuju se već ovog vikenda.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih/prva-zrtva-nevremena-u-bih/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])