BiH

Tablete lijek za brz život

Objavljeno: 5. 3. 2015 u 15:21h

Ljekari u Srpskoj propisali su prošle godine 328.405 recepata za lijekove za smirenje i antidepresive, što je za 45.767 manje u odnosu na godinu ranije, ali je i dalje visoka potrošnja ovih medikamenata.

Portparol Fonda zdravstvenog osiguranja RS Darija Filipović-Ostojić rekla je da je trošak za ove lijekove lani iznosio 2,3 miliona KM. Ona je naglasila da je od 2012. do 2014. godine evidentno smanjenje propisanih recepata za lijekove za smirenje i antidepresive, što se odrazilo i na smanjenje troškova Fonda.

“Fond je za ove lijekove u 2013. godini potrošio oko 3,1 milion KM. Kada je u pitanju 2012. godina, ljekari su tada propisali 364.273 recepta za lijekove za smirenje i antidepresive za koje je Fond izdvojio 3,3 miliona KM”, kazala je Filipović-Ostojić.

Međutim, u poređenju sa 2011. broj izdatih recepata za ove lijekove je povećan u 2014. godini.

Prema podacima Fonda zdravstvenog osiguranja, među lijekovima za smirenje koji se nalaze na listi medikamenata koji se izdaju na recept najpropisivaniji je “alpazolam”, a od antidepresiva “sertralin”.

“Osigurana lica kojima su propisani lijekovi za smirenje ili antidepresivi koji se nalaze na listi lijekova koji se izdaju na recept, plaćaju za njih samo participaciju izuzev u slučaju ako su oslobođeni plaćanja te obaveze”, istakla je Filipović-Ostojić i naglasila da se ovi lijekovi u apoteci ne bi smjeli izdavati bez recepta.

Doktor Mladen Šukalo iz Doma zdravlja Banjaluka rekao je da i dalje stanovnici troše veliki broj lijekova za smirenje i antidepresiva.

“Glavni razlog je brz tempo života. Smanjena potrošnja lijekova za smirenje u 2014. godini u odnosu na godinu ranije je najvjerovatnije zbog toga što je lani Fond zdravstva donio uputstvo prema kojem su porodični ljekari propisivali takozvanu tridesetodnevnu terapiju pa se na osnovu jednog recepta moglo izdati više kutija tableta”, rekao je Šukalo i dodao da se u Srpskoj antidepresivi i dalje u velikoj mjeri propisuju.

Nervni sistem

Darija Filipović-Ostojić je rekla da se u ukupnoj potrošnji lijekova koji se izdaju na recept na trećem mjestu nalaze lijekovi koji djeluju na nervni sistem u koje se ubrajaju i lijekovi za smirenje i antidepresivi.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih/tablete-lijek-za-brz-zivot/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])