BiH

Kazne čekaju u zavičaju

Objavljeno: 3. 3. 2015 u 13:44h

Vozače sa stranim tablicama koji su prethodnih godina pravili saobraćajne prekršaje u Srpskoj prilikom rutinskih kontrola čekaju nalozi za plaćanje svih kazni, što je izazvalo pometnju među njima.

Milenko Savanović, koji radi u Sloveniji, kaže da je ostao zaprepašćen kada ga je nedavno u Banjaluci zaustavila policija i izdala mu pet naloga za naplatu kazni zbog prekoračenja brzine.

“Bio sam u šoku. Policija mi je rekla da imam pet kazni da platim, ali s obzirom na to da nisam znao za to, rekli su mi da platim tri, a da će mi ostale dvije oprostiti”, kazao je Savanović.

Dodaje da ne zna kada je napravio te prekršaje, niti je upoznat sa novim zakonskim propisima kojima je konačno omogućena naplata kazni vozačima sa stranim tablicama.

“Vozim automobil sa stranim registracijama već deset godina i do sada nisam nikada platio kaznu u Srpskoj”, kazao je Savanović.

Željko Svjetlanović, koji radi u Austriji, kaže da je nedavno saznao da od sada može da plati kaznu iako vozi automobil sa stranim registracijama.

“S obzirom na to kako sam vozio prethodnih godina u RS, očekujem da dobijem najmanje deset kazni i ko zna koliki iznos ću morati da platim”,  rekao je Svjetlanović, priznavši da je često znao “načepiti papučicu” jer je bio ubijeđen da mu na kućnu adresu u Austriji neće stići kazna iz RS, niti će je platiti po dolasku u rodni kraj.

Glavni inspektor policije Jedinice za bezbjednost saobraćaja u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS Goran Šmitran rekao je da je uvedena elektronska aplikacija koja omogućava uvid u bazu saobraćajnih prekršaja koje su prethodnih godina napravili vozači sa stranim registracijama.

“Prilikom rutinskih kontrola saobraćajna policija svakodnevno zaustavlja vozače sa stranim tablicama i izdaje im prekršajne naloge. Od kraja 2013. pa do polovine februara 2015. godine vozačima sa stranim tablicama na ruke smo izdali 1.713 prekršajnih naloga zaustavljanja”, rekao je Šmitran i dodao da su sve kazne naplaćene.

Kazne

Za prekoračenje brzine u rasponu od deset do 30 kilometara na sat vozači plaćaju kaznu od 30 do 40 maraka. Ukoliko je prekoračenje brzine veće od 30 kilometara na sat, kazna iznosi 100 maraka, a vozač na mjesec ostaje bez vozačke dozvole.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih/kazne-cekaju-u-zavicaju/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])