BiH

Fakulteti izbacuju polupismene diplomce

Objavljeno: 3. 3. 2015 u 12:48h

Srpski jezik izučavaju studenti tek nekolicine fakulteta na univerzitetima u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, što, prema mišljenju stručnjaka, stvara generacije polupismenih visokoobrazovanih ljudi.

Na Univerzitetu u Banjaluci samo studenti Filozofskog, Filološkog, Fakulteta političkih nauka i Akademije umjetnosti imaju predmet srpski jezik. Univerzitet u Banjaluci ima 16 fakulteta sa 52 studijska programa na koje se upisuju hiljade studenata i završavaju ih često bez elementarnog znanja maternjeg jezika.

Ista situacija je i na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, gdje srpski jezik imaju jedino studenti Filozofskog fakulteta, žurnalistike, sociologije i Muzičke akademije.

Profesori i stručnjaci saglasni su u ocjeni da je srpski jezik potpuno zanemaren u obrazovanju.

“Ono što su nekada iz gramatike i književnosti morali znati svršeni osnovci pri upisu u srednju školu, sada ne znaju mladi na fakultetu”, istakla je dekan Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu Milanka Babić.

Ona je sa žaljenjem konstatovala da je srpski jezik apsolutno zanemaren i u visokoškolskim ustanovama, ali i u srednjem i osnovnom obrazovanju.

“Došli smo u situaciju da na fakultete dolaze polupismene generacije. Dio odgovornosti snose i škole, jer učenici nisu usvojili elementarno znanje. Šta je sa mladima koji odluče da pohađaju studij gdje nema srpskog jezika? To znači da će sa fakulteta mnogi izađi polupismeni”, kaže Babićeva.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih/fakulteti-izbacuju-polupismene-diplomce/||claudebot