Bh. institucije najviše koče domaću privredu

Objavljeno: 30. 11. 2016

Mjere i politike iz nadležnosti institucija BiH, koje se odnose na carinske politike, procedure u spoljnotrgovinskoj razmjeni, ali i pitanja graničnih prelaza, direktno utiču na konkurentnost preduzeća iz RS i koče njihovo poslovanje.

Proizlazi to, između ostalog, iz ankete koju je uradilo Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS, a u kojoj su privredni subjekti iz RS navodili najveće probleme koje imaju u poslovanju iz domena “Država kao faktor ograničenja”.

Pored toga, naveli su da složene i duge procedure dobijanja raznih dozvola za rad predstavljaju značajno ograničenje za poslovanje domaćih preduzeća, pri čemu se veliki broj dozvola odnosi na one koje izdaju organi lokalne vlasti.

Dalje, ističu da nepostojanje razumijevanja lokalnih vlasti za probleme poslovanja preduzeća i prebacivanje odgovornosti za rješavanje problema s kojima se susreću na republički nivo, te sporost u rješavanju sporova pred nadležnim privrednim sudovima, isto tako predstavljaju ozbiljno ograničenje velikom broju preduzeća.

Kao peti najveći problem u poslovanju, domaća preduzeća su navela dugi rok povrata poreza na dodatu vrijednost.

“Mišljenja privrednih subjekata u vezi s poreskim i fiskalnim opterećenjima su podijeljenja. Većina anketiranih smatra da ova davanja ne predstavljaju velika opterećenja u poslovanju ukoliko se posmatraju u kontekstu visine poreskih i fiskalnih opterećenja u okruženju i zemljama Evropske unije, dok za manji broj preduzeća ova davanja predstavljaju ograničenje u poslovanju”, pokazala je ova anketa, koja je objavljena u okviru Prijedloga strategije politika i razvoja industrije u RS do 2020. godine, koji je usvojila Vlada RS.

Iz Privredne komore RS rekli su da se posljedica neadekvatnog poslovnog ambijenta u BiH odnosi na smanjenje konkurentnosti domaće privrede, ali i na visok spoljnotrgovinski deficit.

Takođe, iz Komore naglašavaju da se te posljedice odnose i na opštu nelikvidnost koja prijeti da potpuno onemogući legalno poslovanje, ali i na smanjenje stranih investicija i privatnih investicija uopšte, te najveću stopu nezaposlenosti u Evropi.

“Jasno je da su, ne samo ovdje, već i jugoistočnoj Evropi, potrebne promjene trenutnog modela rasta kroz ubrzanje socioekonomskih reformi, kao i mjere koje će pospješiti modernizaciju i industrijalizaciju ekonomije u pravcu povećanja zaposlenosti i razvoja privrede, institucionalnu transformaciju i održiv ekonomski rast”, rekli su iz Privredne komore RS.

Prema njihovim riječima, problematika s institucijama na nivou BiH, prije svega se odnosi na potrebne izmjene i dopune propisa iz oblasti akciza, ali su uz to, kako su naveli, potrebne i izmjene propisa iz oblasti poreza na dodatu vrijednost.

Pored toga, Privredna komora RS upozorava i na probleme iz oblasti Zakona o carinskoj politici BiH, te predlažu i poboljšanje rada Uprave za indirektno oporezivanje BiH, koje bi se ticalo ubrzanja određenih procedura, rada inspektora, radnog vremena inspekcija na graničnim prelazima i unutrašnjim ispostavama i drugi.

“Privredni ambijent u RS i BiH, pored nekih pozitivnih kretanja u 2015. godini, kao i u tekućoj godini, ipak pokazuje da je oporavak i dalje krhke prirode i značajno osjetljiv, te nedovoljno podsticajan za investicije i novo zapošljavanje”, konstatovali su iz Privredne komore RS.

Ukazuju i na potrebu kreiranja uslova za određene sistemske reforme u oblasti pružanja podrške privrednim aktivnostima, rasterećenja privrede od brojnih nameta, smanjenja javne potrošnje, povećanja konkurentnosti, dalje reforme radnog i socijalnog zakonodavstva, smanjenja stepena nelikvidnosti, povećanja zaposlenosti i smanjenja uticaja neformalnog sektora privredne djelatnosti.

Izvor: Nezavisne

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Međunarodno priznati IT kursevi