Besplatno do državljanstva Srbije

Objavljeno: 29. 3. 2012

Generalni konzulat Srbije u Banjaluci počeo je sa primjenom ranijeg zaključka Vlade Srbije kojim se Srbi u regionu oslobađaju obaveze plaćanja administrativnih i konzularnih taksi i posebnih troškova prilikom prijema u državljanstvo ili prestanka državljanstva Srbije, potvrdila je generalni konzul Republike Srbije u Banjaluci Jadranka Derajić.

“Generalni kozulat juče je počeo sa primjenom Zaključka Vlade Srbije o oslobađanju Srba u regionu od plaćanja takse. Njime su obuhvaćeni Srbi iz svih bivših republika Jugoslavije, uključujući i Albaniju i Mađarsku”, rekla je Derajićeva.

Prema njenim riječima, Srbija preuzima sve troškove konzularnih taksi kod prijema i otpusta iz srpskog državljanstva.

Ona je istakla da se već javljaju zainteresovani građani, te da oni detaljne informacije o dokumentaciji mogu dobiti pozivom na brojeve 051/227-040 ili 051/227-060.

“Sada se u redovnom postupku rješavaju zahtjevi od kraja 2009. godine”, rekla je Derajićeva zaključivši da proces dobijanja državljanstva traje oko dvije godine.

U Generalnom konzulatu Srbije u Banjaluci kažu da su građani dužni da, uz obrasce koji se dobijaju u Konzulatu prilikom podnošenja zahtjeva, prilože i originale izvoda iz matične knjige rođenih, vjenčanih, uvjerenje o državljanstvu BiH, kao i kopije lične karte i pasoša BiH.

Sredinom marta, predsjednik Srbije Boris Tadić, na sastanku sa predstavnicima Srba iz regiona, kome je prisustvovao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, zaključio je da je neophodno da Srbima van granica Srbije budu skraćene procedure za dobijanje srbijanskog državljanstva.

Tadić je tokom sastanka Srba u regionu, održanog u Beogradu, rekao da će Srbija preuzeti sve troškove konzularnih taksi kod prijema i otpusta iz srpskog državljanstva za Srbe iz zemalja u regionu.

Predsjednik Srpske tom prilikom je rekao da je pored odluke o državljanstvu značajno i traženje da se objavi “bijela knjiga” o suptilnom urušavanju interesa Srba u nekim zemljama.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Međunarodno priznati IT kursevi