Akreditacija korak bliže priznavanju diploma

Objavljeno: 4. 3. 2012 u 09:41h

Jedna od najvažnijih uloga akreditacije, kao potvrde obezbjeđivanja kvaliteta na nekoj visokoškolskoj ustanovi, jeste prepoznavanje visokog obrazovanja Republike Srpske i van njenih granica, rekla je rukovodilac Odjeljenja za obezbjeđivanje kvaliteta i međunarodnu saradnju u Agenciji za akreditaciju viskoškolskih ustanova Republike Srpske Duška Radmanović.

 Ona je naglasila da to ne znači automatsko priznavanje diploma, jer ono kao takvo ne postoji na nivou svih zemalja Evrope, ali znači da je proces akreditacije jedini put prepoznavanja i priznavanja sistema visokog obrazovanja Republike Srpske u evropskim okvirima i dalje.

“Kada se provjerava validnost neke diplome negdje u inostranstvu u procesu nostrifikacije između ostalog gleda se i da li je visokoškolska ustanova koja je akreditovana, akreditovana od strane agencije koja je član Evropskog registra agencija za osiguranje kvlaliteta (EQAR)”, istakla je Radmanovićeva i dodala da bi Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske mogla ući u Evropski registar naredne godine.

Ona je dodala da za sada, a prije nego prođe prvi krug akreditacija visokoškolskih ustanova, ne možemo govoriti o poređenju sistema visokog obrazovanja u Srpskoj sa evropskim obrazovnim prostorom i evropskim obrazovnim institucijama.

Ona je dodala da i sada ima primjera ljudi sa ovih prostora koji su sasvim konkurentni u svojim poslovima svugdje u svijetu i da su se sasvim korektno ostvarili u svojoj djelatnosti u inostranstvu.

“Sve zemlje svijeta već prepoznaju sistem akreditacije visokoškolskih ustanova i prilikoma zapošljavanja novih kadrova traže podatke o ustanovi sa koje to lice dolazi – da li je ona akreditovana, ili nije, i uopšte u svakoj djelatnosti, ukoliko neko hoće da vam ospori stručnost između ostalog će navesti da ste diplomu stekli na neakreditovanoj ustanovi”, istakla je Radmanovićeva.

Akreditacija neke visokoškolske ustanove predstavlja potvrdu osiguranja kvaliteta na toj visokoškolskoj ustanovi i predviđena je Zakonom o visokom obrazovanju Republike Srpske, kao i Bolonjskom deklaracijom koju je BiH potpisala 2003. godine. Za sada su u Republici Srpskoj tri visokoškolske ustanove podnijele prijavu za akreditaciju i to Univerzitet za poslovni inženjering i menadžment iz Banjaluke, visoko škola “Banjaluka koledž” i Nezavisni univerzitet Banjaluka.

Proces dobijanja akreditacije u Republici Srpskoj trebalo bi da traje oko šest mjeseci, a akreditacija bi trebalo da se izdaje na period od tri do pet godina.

Izvor: Agencije

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Praksa za novinare

Međunarodno priznati IT kursevi