Zatvor više neće moći mijenjati novčana kazna?!

Objavljeno: 23. 10. 2017 u 15:53h

Osuđeni na zatvorsku kaznu u Bosni i Hercegovini uskoro bi mogli ostati bez mogućnosti da istu zamijene novčanom!

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma parlamenta BiH danas je u Sarajevu podržala u drugom čitanju Prijedlog zakona o dopunama Krivičnog zakona BiH kojim se predviđa ukidanje mogućnosti zamjene kazne zatvora novčanom, te uslovnog puštanja na slobodu počinilaca krivičnih djela protiv integriteta BiH.

Ovaj prijedlog zakona, koji je u parlamentarnu proceduru uputila poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Aleksandra Pandurević, dobio je podršku svih članova Komisije izuzev Borjane Krišto i Nikole Lovrinovića iz HDZ-a BiH, koji su smatrali da je o ovoj tematici potrebno da Savjet ministara, odnosno Ministarstvo pravde BiH izvrši analizu.

Usvojen je i amandman Damira Arnauta iz SBB-a da se predloženo rješenje, odnosno zabrana zamjene kazne zatvora novčanom te uslovno puštanje na slobodu proširi i na krivična djela terorizma.

Podržan je i amandman Željka Komšića (DF), Mirsada Mešića (SDP) i Saše Magazinovića (SDP) da se maksimalna kazna za krivično djelo pridruživanja stranim paravojnim formacijama poveća sa pet na osam godina zatvora.

Šefik Džaferović iz SDA predlagao je amandman kojim bi se u Krivičnom zakonu BiH ukinula zamjena kazne zatvora do godinu dana novčanom za sva krivična djela.

Prema DŽaferovićevim riječima, mogućnost zamjene zatvorske kazne novčanom vodi u diskriminaciju i podjelu na one koji mogu da otkupe kaznu zatvora i one koji to ne mogu, ali ovaj amandman nije dobio podršku članova Ustavnopravne komisije.

Predloženi zakon je na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma u srijedu, 25. oktobra.

Ustavnopravna komisija podržala je u drugom čitanju i Prijedlog zakona o parlamentarnom nadzoru, uz amandman Borislava Bojića (SDS) da se Predsjedništvo, Ustavni sud, Institucija ombudsmana i Kancelarija za reviziju institucija BiH nadziru isključivo u pitanju finansijskog poslovanja, a da se Centralna banka BiH nadzire u skladu sa zakonom o ovoj instituciji.

Prijedlog zakona o parlamentarnom nadzoru, takođe, je na dnevnom redu naredne sjednice Predstavničkog doma.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/zatvor-vise-nece-moci-mijenjati-novcana-kazna/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])