Prosječna plata ne pokriva ni pola potrošačke korpe!

Objavljeno: 23. 10. 2017 u 14:15h

Najviše prosječne neto plate u septembru u Republici Srpskoj bile su u oblasti finansijske djelatnosti i osiguranja i iznosile su 1.305 KM i bile su veće za 0,38 odsto u odnosu na avgustovsku platu.

Najniže prosječne neto plate isplaćene su u oblasti hotelijerstva i ugostiteljstva – 543 KM i bile su manje za 3,55 odsto u odnosu na platu isplaćenu u avgustu prošle godine, saopšteno je iz Saveza sindikata Srpske.

Među nižim prosječnim neto platama u septembru bile su i plate radnika u građevinarstvu – 548 KM, zatim u oblasti umjetnosti, zabave i rekreacije – 558 KM, u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima – 562 KM, u oblasti poslovanja nekretninama 593 KM i zaposlenim u trgovini – 594 KM.

Sindikalna potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u Republici Srpskoj u prošlom mjesecu koštala je 1.858 KM, koju je prosječna isplaćena neto plata za septembar u iznosu od 830 KM pokrivala sa 44,67 odsto.

Ukupne potrošačke cijene u septembru u odnosu na avgust bile su veće za 0,3 odsto, a najviše je poskupjela odjeća i obuća – tri odsto.

Porodice u Srpskoj u septembru za nabavku prehrane izdvajale su 692 KM, za stanovanje i komunalne usluge 564 KM, dok je za redovno održavanje domaćinstva trebalo izdvojiti 103 KM.

Za odjeću i obuću izdvajano je 133 KM, higijenu i njegu zdravlja 87, prevoz 194, a za obrazovanje i kultura 82 KM.

Iz Saveza sindikata naglašavaju da radničke porodice u Srpskoj već godinama “jedva sastavljaju kraj s krajem”, te da je krajnje vrijeme da se potpišu Opšti i granski kolektivni ugovori, kao i najniža plata koja treba da iznosi 50 odsto od prosječne plate u Srpskoj.

“Vrijeme je da prestane primjena takozvanih pravilnika o radu, koje bez saglasnosti radnika i sindikata primjenjuje jedan broj poslodavaca i time krše stečena radnička i sindikalna prava u Srpskoj”, navodi se u saopštenju.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/prosjecna-plata-ne-pokriva-ni-pola-potrosacke-korpe-2/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot