Otvaraju lažna bolovanja da bi iscijepali drva, ispekli rakiju…

Objavljeno: 23. 10. 2017 u 15:20h

Radnici u Srpskoj masovno uzimaju bolovanje kako bi obavili neke lične poslove, što se negativno odražava na proces rada, tvrde poslodavci.

U Uniji udruženja poslodavaca RS naglašavaju da su zloupotrebe u ovoj oblasti sve češće, odnosno da zaposleni koji su “zdravi kao dren” vuku bolovanje da bi pokupili sijeno, sredili bašte, napravili rakiju.

Iz nekih preduzeća su, zbog sumnje u opravdanost odsustvovanja s posla, na adresu “bolesnika” slali kontrolore koji su, umjesto u krevetu, radnike zaticali na njivama ili u voćnjacima, te kako cijepaju drva.

Skoknu i do inostranstva

Dragutin Škrebić, predsjednik pomenute unije, kaže da se dešavalo da radnik po nekoliko godina vuče bolovanje, a da se ispostavi da je sve vrijeme na crno radio u inostranstvu.

“Takođe, nije rijedak slučaj da radnici bolovanje uzimaju zbog sezonskih poslova, cijepanja drva, pravljenja rakije. Zanimljiv je slučaj da je zaposleni dobio otkaz jer je, dok je bio na bolovanju, zatečen kako kosi livadu?! Poslodavac mu je dao otkaz, ali ga je sud vratio na posao, uz opravdanje da je za njegove psihičke smetnje košenje bilo radna terapija. Tome se mora stati na kraj, jer zbog zloupotrebe bolovanja trpi proces rada”, kaže Škrebić.

U Fondu zdravstvenog osiguranja (FZO) RS ističu da je u prvoj polovini ove godine 28 poslodavaca podnijelo zahtijev za provjeru opravdanosti bolovanja, i to za ukupno 55 radnika.

Dva miliona radnih dana

“Lane je zahtjev podnio 61 poslodavac, za 96 radnika. Kontrolama je utvrđeno da je u ovoj godini u četiri, a lane u pet slučajeva bolovanje odobreno suprotno odredbama pravilnika. Nepravilnosti se uglavnom odnose na to da osiguranici nisu na vrijeme upućeni na prvostepenu komisiju za ocjenu bolovanja ili je bolovanje trajalo duže nego što je predviđeno Kriterijumima dijagnostičkog postupka i ocjene privremene nesposobnosti za rad”, kažu u FZO.

Analiza ovog fonda pokazuje da je u 2017. na bolovanju mjesečno u prosjeku bilo 12.400, a lane 11.420 radnika.

Ukupan broj izgubljenih radnih dana zbog bolovanja u prošloj godini iznosio je oko dva miliona.

Formirati inspekciju

Marinko Umičević, tehnički direktor banjalučke Tvornice obuće “Bema”, nedavno je saopštio da bi bilo dobro da preduzeća sa više od 500 radnika imaju svoje doktore medicine.

“Pomagali bi onima koji su bolesni, a kontrolisali one koji zloupotrebljavaju bolovanja. Zaposlili smo i socijalnog radnika koji se, uz sve druge poslove, bavi i ovim problemom. Međutim, on nema pravo da ode kući i da provjerava radnike. Predlažemo da se uvede inspekcija za zloupotrebu bolovanja”, naglasio je Umičević.

Izvor: blic.rs / Autor: Maja Bašić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/otvaraju-lazna-bolovanja-da-bi-iscijepali-drva-ispekli-rakiju/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot