Epidemija morbila u Crnoj Gori gotovo izvjesna

Objavljeno: 22. 10. 2017 u 16:02h

Opasnost od epidemije malih boginja /morbila/ u Crnoj Gori je realna i gotovo izvjesna, iako se u ovom trenutku ne može sa sigurnošću reći kada će do nje doći, upozorili su iz crnogorskog Instituta za javno zdravlje /IZJ/.

“Jednom kada virus počne da se širi posljedice mogu biti ozbiljne, čak i po živote zaražene djece i odraslih”, rekao je epidemiolog Senad Begić, načelnik Odjeljenja za imunoprofilaksu i putnike u međunarodnom saobraćaju u Institutu za javno zdravlje Crne Gore.

On je istakao da je crnogorsko društvo uglavnom bilo pošteđeno antvakcinalnih poruka i uspješno se borilo sa njima sve do 2014. godine, kada se u cijelom regionu intenzivirala kampanja protiv zaštite zdravlja djece.

Begić je naveo da od tada antivakcinalne poruke, koje se nerijetko služe emocionalnim manipulacijama, počinju da utiču i na roditelje koji nisu imali priliku da osjete opasnost zaraznih bolesti.

On je ocijenio da je pojava društvenih mreža doprinijela da mnoštvo pogrešnih informacija, iskrivljenih podataka, nenaučnih činjenica i zlonamjernih tvrdnji protivnika napretka i vakcinacija lakše nalazi put do zbunjenih roditelja.

“Prosto je nevjerovatno da jedno mladno i moderno društvo u srcu Evrope sebi može dozvoliti da ima neracionalne stavove i odbojnost prema osnovnim civilizacijskim tekovinama. I upravo je to je ono što je veoma teško iskorijeniti i što me kao ljekara i zdravstvenog profesionalca posebno zabrinjava”, rekao je Begić za crnogorske medije.

Prema njegovim riječima, istovemeno je sve izraženiji trend “liječenja na internetu”.

“Nevjerovatno je koliko se kod nas koristi, a koliko je “doktor Gugl” opasan”, upozorio je Begić.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/epidemija-morbila-u-crnoj-gori-gotovo-izvjesna/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot