Ško­la u Ko­tor Va­rošu pla­ća 100.000 KM za ukra­de­ne đa­čke sno­ve

Objavljeno: 21. 10. 2017 u 14:16h

Osno­vna ško­la “Sve­ti Sa­va” iz Ko­tor Va­ro­ša du­žna je da na osno­vu pra­vo­sna­žne i iz­vršne sud­ske pre­su­de is­pla­ti oko 100.000 KM ro­di­teljima ko­ji su pri­je pet i po go­di­na upla­ti­li no­vac za ek­skur­zi­ju na ko­ju njiho­va dje­ca ni­ka­da ni­su oti­šla.

Ro­di­telji sto­ti­nak osno­va­ca upla­ti­li su ta­da po 380 ma­ra­ka za ek­skur­zi­ju za ko­ju je ško­la an­ga­žo­va­la Tu­ris­ti­čku age­nci­ju “Big nec” iz Banjalu­ke. Ro­di­telji ka­žu da su mno­gi ta­da po­zaj­mi­li no­vac i di­za­li kre­di­te da bi obe­zbi­je­di­li dje­ci odla­zak na Crno­gor­sko pri­mor­je i uspo­me­ne za ci­je­li ži­vot. Umjes­to to­ga sru­še­ni su sno­vi je­dne ge­ne­ra­ci­je osno­va­ca, ko­ji ni da­nas dok sti­ču no­va znanja na fa­kul­te­ti­ma ili za­ra­đu­ju prve pla­te, ni­su pre­boljeli činjeni­cu da ni­su pu­to­va­li na ma­tur­sku ek­skur­zi­ju.

Pro­blem se do­go­dio jer agen­ci­ja ni­je upla­ti­la aran­žma­ne u Bu­dvi, iako je od ško­le uze­la no­vac ko­ji su pri­ku­pi­li od ro­di­telja. Zbog to­ga je ek­skur­zi­ja ot­ka­za­na ve­če pri­je pla­ni­ra­no po­las­ka.

Iako je ek­skur­zi­ja pro­pa­la ro­di­teljima ni­je vra­ćen no­vac ko­ji su upla­ti­li zbog če­ga su tu­ži­li i ško­lu i agen­ci­ju “Big nec”. Bit­ku su do­bi­li pet i po go­di­na ka­sni­je, ka­da je po­sli­je ni­za preo­kre­ta okon­čan sud­ski pos­tu­pak, a zadnju ri­ječ imao je Vrho­vni sud RS. Na osno­vu njiho­ve pre­su­de ško­la je du­žna da im is­pla­ti oko 78.000 KM osno­vnog du­ga, iden­ti­čan iznos to­kom go­di­na dos­ti­gle su i ka­ma­te, a na te­ret ško­le pa­li su i sud­ski tro­ško­vi, ko­ji izno­se oko 19.000 KM.

Advo­kat ko­ji je zas­tu­pao ro­di­telje Ti­ho­mir Te­pić, či­je je di­je­te ta­ko­đe ošte­će­no u ovom slu­ča­ju, ka­že da su po­dni­je­li šest tu­žbi ko­je su se odno­si­le na pet odjeljenja cen­tral­ne ško­le u Ko­tor Va­ro­šu i je­dno po­dru­čno u Vrbanjci­ma i da su sve bi­le u ko­rist ro­di­telja.

“Oba­vi­jes­tio sam ško­lu o sve­mu i po­dnio pri­je­dlo­ge za do­zvo­lu iz­vršenja na osno­vu svih pre­su­da. Dje­ci su ukra­de­ne uspo­me­ne i to im ni­ko ne mo­že na­do­kna­di­ti. To je va­žni­je od bi­lo ko­jeg izno­sa nov­ca i taj stav di­je­le svi ro­di­telji”, re­kao je Te­pić i do­dao da im ni­je cilj da iz­vršenjem pre­su­da do­ve­du ško­lu u si­tu­aci­ju da ras­pro­da­je in­ven­tar, ali da će ško­la mo­ra­ti da pla­ti.

Te­pić na­gla­ša­va da je ško­li dos­tavljao opo­me­ne pred iz­vršenje na ko­je ni­ka­da ni­je do­bio od­go­vor.

“Ro­di­telji su bi­li spre­mni da se odre­knu ka­ma­te i da se do­go­vo­re sa ško­lom da im vra­te sa­mo upla­će­ni no­vac, ali ni­ka­da ni­su do­bi­li pri­li­ku za do­go­vor. Ni­ko iz ško­le  ni­je kon­ta­kti­rao sa mnom, a ni biv­šeg na­čel­ni­ka op­šti­ne ovo ni­je in­te­re­so­va­lo” – re­kao je Te­pić i do­dao da ro­di­telji po­tpi­su­ju pu­no­moć za iz­vršenje pre­su­de.

Di­re­kto­ri­ca ško­le Sla­đa­na Šu­ba­ra je re­kla da je sud­ski pos­tu­pak pro­tiv ško­le po­kre­nut pri­je njenog do­las­ka na tu po­zi­ci­ju.

“Ro­di­telji su po­dno­si­li tu­žbe po odjeljenjima, ta­ko da nam još ni­su sti­gle sve pre­su­de, a ka­da ih do­bi­je­mo škol­ski odbor će odlu­či­ti šta dalje. Obra­ti­će­mo se i Mi­nis­tar­stvu pros­vje­te i kul­tu­re RS” – re­kla je Šu­ba­ra.

Biv­ši di­re­ktor ško­le u či­jem man­da­tu je pro­pa­la ek­skur­zi­ja Vo­jin Kne­že­vić ka­že da mu ni­je ja­sno za­što ško­la tre­ba da pla­ća ro­di­teljima od­šte­tu ka­da je no­vac upla­ćen agen­ci­ji.

“Sav no­vac ko­ji su ro­di­telji sa­ku­pi­li pre­dat je agen­ci­ji i o to­me pos­to­je pot­vrde. Ro­di­teljima je po­nu­đe­no da dje­ca idu na ek­skur­zi­ju u sep­tem­bru, na šta ni­su pris­ta­li, već su tra­ži­li da ško­la tu­ži agen­ci­ju, što je i ura­đe­no” – re­kao je Kne­že­vić i do­dao da ne zna šta je bi­lo s tom tu­žbom.

Ro­di­telji su po­sli­je ot­ka­zi­vanja ek­skur­zi­je sa­zna­li da su ra­ču­ni agen­ci­je blo­ki­ra­ni i zbog to­ga su tra­ži­li da im bu­de vra­ćen no­vac, jer su vje­ro­va­li da od ek­skur­zi­je ne bi bi­lo ni­šta ni u sep­tem­bru.

Po­sli­je sve­ga što se iz­de­ša­va­lo, ro­di­telji ne kri­ju za­do­voljstvo pre­su­da­ma, ali is­ti­ču da tu­gu dje­ce zbog neo­dlas­ka na ek­skur­zi­ju ni­šta ne mo­že iz­bri­sa­ti.

“Ovo je do­kaz da je prav­da spo­ra, ali dos­ti­žna. Za­hval­ni smo na­šem advo­ka­tu ko­ji se izbo­rio sa svim pre­pre­ka­ma i do­bio spor. Ka­da nam ško­la is­pla­ti no­vac, dio će­mo upla­ti­ti za li­je­čenje na­šeg su­gra­đa­ni­na Vanje Pe­ja­ko­vi­ća” – re­kao je je­dan od ro­di­telja Go­ran Pe­ja­ko­vić.

Pra­vil­nik

Ti­ho­mir Te­pić po­jašnjava da je Osno­vna ško­la “Sve­ti Sa­va” pre­krši­la odre­dbe pra­vil­ni­ka ko­jim je pro­pi­san na­čin or­ga­ni­zo­vanja ek­skur­zi­je, jer je no­vac tu­ris­ti­čkoj agen­ci­ji da­la u ke­šu.

“Ško­la je du­žna da no­vac za đa­čku ek­skur­zi­ju upla­ti na pre­la­zni ži­ro-ra­čun Mi­nis­tar­stva pros­vje­te, oda­kle se pre­ba­cu­je izvo­đa­ču ek­skur­zi­je” – po­ja­snio je Te­pić.

Kne­že­vić ka­že da tu ne vi­di ni­šta neuobi­ča­je­no, jer se ta­ko uvi­jek ra­di­lo.

Izvor: Glassrpske/Mi­li­ja­na La­ti­no­vić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/sko%c2%adla-u-ko%c2%adtor-va%c2%adrosu-pla%c2%adca-100-000-km-za-ukra%c2%adde%c2%adne-da%c2%adcke-sno%c2%adve/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot