Gdje su zaštitne ograde na autoputu 9. januar: Pas istrčao pred vozilo, sedmoro povrijeđenih!

Objavljeno: 21. 10. 2017 u 10:48h

Sedam osoba povrijeđeno je u saobraćajnoj nesreći na autoputu „9. januar“ kada je na kolovoz istrčao pas, te vozači nisu uspjeli da se bezbijedno zaustave, saznaje „EuroBlic“.

U Policijskoj upravi Banjaluka potvrdili su da se nesreća dogodila 18. oktobra u 11 časova na dionici autoputa u mjestu Milosavci kod Laktaša.

“Utvrđeno je da su u nesreći učestvovali kombi „folksvagen karavela“ kojim je upravljao Bojan Simić (36) iz Laktaša i automobil „škoda oktavia“ za čijim volanom je bio Dragan Radulović (43) iz Doboja”, rekli su u policiji, navodeći samo inicijale vozača.

Oni su dodali da je o ovoj nesreći obaviješten i dežurni tužilac banjalučkog tužilaštva.

Izvor blizak istrazi pojasnio je da je ovu bizarnu nesreću izazvao pas koji je istrčao na cestu, međutim ističe da se postavlja pitanje otkud životinje na putu.

“Prema zakonu auto-put mora biti obezbijeđen na taj način da se pored puta nalaze zaštitne ograde, upravo kako bi spriječile da se životinje nađu na putu. Kada neko vozi preko 100 kilometar na čas i nešto mu se nađe na kolovozu, skoro je nemoguće da on izbjegne nesreću”, kaže sagovornik lista.

Prema saznanjima, ova nesreća se upravo tako i dogodila kada je Radulović svojom „škodom“ pokušao zaobići psa na putu.

“Iza njega se kretao kombi koji je vozio Simić, a koji je prevozio radnike Zavoda „Dr Miroslav Zotović“, a među kojima je bilo i nekoliko ljekara. Kada je Simić vidio da vozač „škode“ koči i on je pokušao zaustaviti automobil, ali nije uspio i udario je u zadnji dio „škode“. Od udarca vozač „oktavije“ je izgubio kontrolu i udario u zaštitnu metalnu ogradu sa lijeve strane puta”, pojasnio je izvor iz istrage.

Prema njegovim riječima tom prilikom povrijeđeno je pet osoba iz kombija i dve iz „škode“.

On stiče da sada treba utvrditi ko je kriv zato što se pas našao na auto-putu, jer su posljedice mogle biti puno teže.

“Treba proveriti da li na tom dijelu puta imaju zaštitne ograde sa strane, jer one po zakonu moraju biti. Ako imaju ograde, onda pas nikako nije mogao proći pored njih, a ako nemaju onda odgovornost snosi preduzeće „Autoputevi RS“ koje je bilo dužno da ih postavi”, kaže sagovornik lista.

Portparol „Autoputeva RS“ Dobrila Majstorović rekla je da se svom dužinom novog autoputa, koji je nedavno otvoren, nalaze zaštitne ograde i da je to bio uslov da bi on bio pušten za saobraćaj.

Ističe da postoji mogućnost da je pas ušao na mjestu gdje se još izvode radovi.

Vozači ističu da ovo nije prvi put da na autoputu vide životinje, pogotovo istuču probleme na relaciji Banjaluka-Gradiška.

“Prije nekoliko mjeseci išao sam prema Gradiški kada je na put istrčala lisicama. Vozio sam oko 120 kilometara na čas i nisam je mogao zaobići nego sam je udario autom. Od udara na vozilu mi je bila šteta od nekoliko stotina maraka”, kaže jedan od vozača.

Lopovi kradu ograde

Direktor agencije za bezbjednost saobraćaja Milija Radović pojasnio je da na svim autoputevima obavezno mora biti zaštitna ograda kako bi se spriječila ulazak životinja na put.

“Da bi se otvorio autoput uslov je da ima ogradu inače bi imali veliki problema sa nesrećama zbog životinja. Na putu prema Gradiški na mjestima gdje se isključuju vozila postoji mogućnost da uđu životinje na put. Na putu za Doboj jedino postoji mogućnost na onim dijelovima petlji gdje nije bilo moguće zatvoriti put, pa je moguće da su tu ušle životinje. Moguće da je neko i ukrao dijelove ograde, jer je to česta pojava “, ističe Radović.

Izvor: Blic/Goran Obradović

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/gdje-su-zastitne-ograde-na-autoputu-9-januar-pas-istrcao-pred-vozilo-sedmoro-povrijedenih/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot