Dugoročna prognoza: Evo kakva nas zima očekuje

Objavljeno: 20. 10. 2017 u 10:47h

Američka meteorološka kompanija AccuWeather objavila je sezonsku prognozu za klimatološku zimu u Evropi.

Prognoza se odnosi na mjesece decembar, januar i februar. Sjevernu Evropu i dijelove zapadne Evrope već na samom početku očekuju veliki problemi u obliku oštrih i čestih oluja koje će u ta područja donijeti velike količine padavina, prognozira AccuWeather.

I dok početak zime u većem dijelu Evrope neće donijeti uobičajeno niske temperature, prognoze govore da će kraj zime biti znatno hladniji, s temperaturama i ispod prosjeka za to doba godine.

Područje od juga Španije, preko Italije pa sve do balkanskog poluostrva očekuje zima s količinom oborina manjom od prosjeka, prognoza je AccuWeathera.

“Manje količine oborina nego što su uobičajene za zimske mjesece povećaće mogućnost suše, ali i opasnost od požara na području od juga Španije pa sve do balkanskog poluostrva”, navode meteorolozi.

“Dok će zima na sjeveru Evrope biti obilježena većim količinama padavina, na području Balkana se ne očekuju česta i duga kišna razdoblja što će dovesti do produživanja razdoblja suše. To ne znači da na ovom području uopštee neće biti kiše tokom zimskih mjeseci, ali količina oborina bit će manja od prosjeka”, piše AccuWeather.

Prema prognozama, ove se zime na Balkanu ne očekuje mnogo snježnih oluja. Naprotiv, one bi trebale biti rijetke i ne bi trebale dugo trajati. Najveće šanse za pojavu snježnih oluja biće u drugoj polovini zime, odnosno krajem januara i tokom februara.

Izvor: avaz.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/dugorocna-prognoza-evo-kakva-nas-zima-ocekuje/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot