Sindikat traži da minimalac bude 418 KM

Objavljeno: 19. 10. 2017 u 17:20h

Prijedlog Saveza sindikata Republike Srpske da najniža plata za iduću godinu u RS bude 50 odsto od prosječne, to jest 418 KM, u ovom trenutku nije naišao na odobravanje druga dva socijalna partnera.

Zaključak je to današnje sjednice Ekonomsko-socijalnog savjeta RS, koja je održana u Banjaluci.

Sve tri strane su se složile da do povećanja minimalca treba da dođe, ali upitan je iznos.

“Imamo pravo kada kažemo da je minimum ispod kojeg ne idemo 50 odsto od prosječne plate u ovoj godini, što je oko 418 KM. To nije iznos koji može popraviti stanje radnika radikalno, ali ispod toga ne možemo prihvatiti”, kaže Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS.

Dejan Mijić, potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, kazao je da će se pregovori nastaviti, a da je njihov stav da treba raditi na povećanju najniže plate.

“Mi ćemo u narednom periodu raditi na tome da se obezbijede realni uslovi kako bi se povećala plata, ali i da se ne ugrozi poslovanje kompanija”, rekao je Mijić.

Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, istakao je da se mora ići ka kompromisnom rješenju.

“Postoje realni pokazatelji za povećanje plate, ali kolika će ona sada biti vidjećemo”, naveo je Savanović.

Izvor: Nezavisne/Nikola Vidačković

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/sindikat-trazi-da-minimalac-bude-418-km/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])