Počinje vakcinacija protiv gripa

Objavljeno: 19. 10. 2017 u 14:02h

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske od 26. oktobra počeće sa vakcinacijom protiv gripa za šta je obezbijeđeno 1.600 doza komercijalnih vakcina, a istovremeno u ambulantama porodične medicine u Srpskoj počeće vakcinacija stanovnika koji su oslobođeni plaćanja, i za te namjene obezbijeđeno je 15.000 doza.

Jedna doza vakcine košta 18 KM, a svi zainteresovani mogu se vakcinisati svakim radnim danom od 8.00 do 14.00 časova.

Za stanovnike koji imaju pravo na besplatnu vakcinu Institut je obezbijedio 15.000 doza u saradnji sa Fondom zdravstvenog osiguranja i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite.

Načelnik Službe za epidemiologiju u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske LJubica Jandrić rekla je novinarima da je neophodno vakcinisati se što prije jer su potrebne najmanje dvije sedmice nakon vakcinacije da se razvije zaštita.

Jandrićeva je navela da se vakcinacija preporučuje hroničnim bolesnicima, starijim osobama, licima koja su u kontaktu sa rizičnim grupama, zdravstvenim radnicima, zaposlenim u sektorima i službama od javnog značaja.

Ona je rekla da su plaćanja vakcinisanja oslobođeni pacijenti na hemodijalizi, dijabetičari koji koriste insulinsku terapiju, oni koji su imali operacije na srcu, oboljeli od reumatske groznice, cistične fibroze, mišićne distrofije, multiple skleroze, pacijenti koji su završili hemioterapiju, HIV pozitivne osobe i oboljeli od AIDS-a, kao i lica sa posebnim potrebama u kolektivnom smještaju, osobe koje boluju od malignih bolesti nakon primljene terapije, kao i zdravstveni radnici na infektivnim klinikama/odjeljenjima i jedinicama intenzivne medicine.

Specijalista epidemiolog u Službi za epidemiologiju Instituta za javno zdravstvo Jela Aćimović rekla je da je, kao i prethodnih godina, počeo nadzor nad akutnim respiratornim infekcijama, oboljenjima sličnim gripu i teškim akutnim respiratornim infekcijama u kojem učestvuju svi domovi zdravlja i bolnice u Srpskoj.

Ona je navela da se na osnovu sedmičnih izvještaja prati situacija u cijeloj Srpskoj da bi se, u slučaju da prijeti epidemija, na vrijeme mogle preduzeti potrebne mjere.

“Treću godinu zaredom radi se posebna vrsta nadzora nad gripom – senitel nadzor, gdje se od oboljelih od teških akutnih respiratornih infekcija uzimaju uzorci i analiziraju, te utvrđuju uzročnici infekcija i koji virusi cirkulišu na našoj teritoriji, ali i pojavu nekog novog virusa koji bi imao veliki epidemijski potencijal”, rekla je Aćimovićeva i dodala da su u sanitel nadzor uključeni Dom zdravlja Banjaluka i Univerzitetski klinički centar Republike Srpske.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/pocinje-vakcinacija-protiv-gripa-3/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot