Nova pravila za ulazak u Šengen

Objavljeno: 19. 10. 2017 u 18:25h

Odbor Evropskog parlamenta za građanske slobode usvojio je danas nov nacrt zakona koji predviđa da državljani trećih zemalja kojima nisu potrebne vize pri ulasku u Šengen zonu moraju da zatraže odobrenje nadležnih organa EU.

Novi Evropski sistem za odobravanje putovanja (ETIAS) mogao bi da postane operativan 2020. godine.

ETIAS će omogućiti unapređenje provjera putnika kojima ne trebaju vize, a onima za koje se utvrdi da predstavljaju rizik u pogledu bezbjednosti, nelegalne migracije ili rizik od epidemija, biće zabranjen ulazak u EU.

Prema novim pravilima, državljani zemalja koje nisu članice EU i kojima ne treba viza za prostor Šengena moraće da popune elektronski formular i navedu lične podatke, podatke o putnim ispravama, adresu stanovanja i kontakt informacije, kao i da navedu u koju zemlju EU namjeravaju da putuju.

Usluga provjere koštaće 10 evra i važiće tri godine, mada će od plaćanja ove takse biti izuzete neke kategorije ljudi poput maloljetnih lica, studenata, naučnika ili starijih od 60 godina.

Elektronska aplikacija biće obrađena za manje od 72 sata, prenosi Kuna.

U EU trenutno bez viza mogu da putuju građani više od 60 zemalja.

Troškovi razvoja sistema ETIAS procijenjeni su na 212 miliona evra.

Kada nacrt zakona potvrdi Evropski parlament, predstavnici EP će moći da započnu razgovore sa ministrima EU o konačnoj formi propisa.

Izvor: Mondo

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/nova-pravila-za-ulazak-u-sengen/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot