Sinonim za striptiz barove i zvanično postao sport: Ples oko šipke uskoro na OI?

Objavljeno: 17. 10. 2017 u 20:47h

Ples oko šipke, koji je dosad tradicionalno povezivan sa striptiz barovima i koji je bio sinonim za noćne muške izlaske, dobio je novu dimenziju. Ples oko šipke je postao sport, a najave su da će uskoro izboriti plasman i na Olimpijske igre.

Sve je počelo 2006. godine kad je Kejti Kouts, predsjednik Međunarodne federacije plesa oko šipke (IPSF), odlučila da napravi prve korake u borbi za status sporta. Nakon 11 godina borbe ona je uspjela u tome i Globalna asocijacija međunarodnih sportskih federacija (GAISF) je u ponedjeljak donijela pozitivnu odluku za sve koji se bave plesom oko šipke.

Čini se da borba za status sporta nije sve što interesuje Kejti, jer je sada najavila da će učiniti sve što je u njenoj moći da se ples oko šipke nađe ni manje ni više nego na Olimpijskim igrama. Zasad je uspjela da pokaže da je ovo sve umjetnost i da je potrebno mnogo treniranja kako biste postali vrhunski u ovom sportu. Kad je počela, pokrenula je peticiju i skupila 10.000 potpisa.

“Morate da gledate ples oko šipke kako biste shvatili šta to znači. Počeli smo takmičenja, ali kao amateri, i moj cilj je bio da to postane profesionalno. Početkom dvijehiljaditih godina ljudi su počeli da plešu oko šipke iz razonode i skinuli su seksualnu stigmu sa toga. Nema više visokih peta i to ples oko šipke čini pristupačnim za sve ljude”, rekla je Koutsova.

IPSF je osnovan 2009. i Koutsova je jedini izabrani predsjednik. Godine 2012. je organizovano Svjetsko prvenstvo, a tada su usvojena i pravila. Kejti kaže da od tada postoji antidoping sistem u plesu oko šipke, a ove godine Svjetska antidoping agencija (WADA) je prvi put testirala ove sportiste.

“Da nešto zvanično postane sport morate imati saveze u 40 država na četiri kontinenta i sportisti moraju biti priznati od najvišeg sportskog saveza u državi. Ali, većina država nije željela da prizna te saveze, osim ako već nije zvanično sport, tako da je to bila veoma komplikovana situacija”, kazala je ona i zatim zaključila:

“Dobili smo privremeni status zvaničnog sporta na period od dvije godine. Sada imamo 15 saveza širom svijeta i ne vidim prepreku da ih bude 40 do isteka roka. Tradicionalni sportovi gube popularnost i novi su dosta popularniji kod mlađih ljudi.”

Ona je svjesna da je čeka još mnogo posla, a kazala je da će proći još dosta godina prije nego što se ples oko šipke nađe na Olimpijskim igrama, možda 2028.

Izvor: Nezavisne/Vladimir Grbić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/sinonim-za-striptiz-barove-i-zvanicno-postao-sport-ples-oko-sipke-uskoro-na-oi/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot