Drvar: Mjesto sa blijedom sjenom prošlosti (Video)

Objavljeno: 17. 10. 2017 u 20:17h

Stanje u Drvaru je jako teško, ali Drvarčani ne gube nadu da će biti bolje. Velikih problema imaju sa zapošljavanjem i zdravstvenim uslugama, ali i pritiscima hrvatskog stanovništva.

Drvar, nekadašnji grad heroj, simbol mladosti i sporta, sada broji svega 7 000 stanovnika. U ovu opštinu se najviše Srba vratilo poslije rata. Sada je od Drvara ostala samo blijeda sjenka prošlosti. Muku muče sa brojnim problemima, a najviše sa nemaštinom i nezaposlenošću.

Prvi čovjek opštine kaže da se svakodnevno suočavaju sa brojnim opstrukcijama i pritiscima hrvatskog stanovništva, koje je zauzelo većinu radnih mjesta u javnoj upravi.

“Moram da vam kažem da je veoma teško. Ja nisam ni vjerovao dok sam radio u privredi kako je teško danas živjeti u Drvaru. Drvar je u kantonu 10, vi danas u Drvaru imate oko 95 % srpskog stanovništva, ali imamo iz kantona mnogo opstrukcija. Da nije podrške iz Republike Srpske teško bi mogli opstati na ovim prostorima. Potežemo često i pitanje ustavnosti” – rekao je načelnik Opštine Drvar Goran Broćeta.

Veliki problem je dodaje Broćeta i stanje u zdravstvu. Stručnog kadra nemaju, ljekari specijalisti dolaze jednom mjesečno, a Drvarčani za sve teže povrede moraju ići u Livno ili Banjaluku.

“Iskreno da kažem Dom zdravlja je u veoma teškoj situaciji. Vlasništvo je kantona, a kanton daje tranšu dovoljnu samo za 70 % plate. Radnici primaju plate u postocima, duguju im se plate. Mi kao opština pokušavamo da im pomognemo koliko možemo” – dodaje Broćeta.

Opština se izborila za nacionalnu grupu predmeta, pa se u školi uči srpski jezik. Ipak mnogi mladi ne vide budućnost. Ispričali su da vole svoj grad, ali na žalost ljubav nije dovoljan motiv da ostanu tamo.

Oni nešto stariji Drvarčani se slike ovog grada prije rata nostalgično sjećaju. Sve je kažu bilo puno života, mladosti i napretka. Bogat šumskim potencijalom i prirodnim ljepotama mamio je mnoge turiste i investitore.

“Ovdje je život bio prije nesrećnog rata neuporediv. Bilo je 15 000 radnika nekada, a sada od ovih što su se vratili radi oko 25 %. Penzioneri loše žive, ja znam reći u šali, upadne ti trn u oko ne vidi ti niko izvaditi, sve staro, slijepo, ćoravo” – kazao je mještanin Đuro Šobot.

Pomoć u Drvar stiže najviše iz Srpske i Srbije. Nedavno je opština dobila donaciju o 350 000 evra koja će biti uložena u infrastrukturu. Drvar ima manifestacije Dani Drvarske drenjine i Sabor Krajiške pjesme koji uspiju vratiti osmjeh na lice mještanima.

Donacijama Vlade Republike Srpske i Srbije bi se situacija u Drvaru mogla promjeniti bar prema riječima načelnika. Drvar bi uskoro trebalo da dobije i vrtić po prvi put nakon dužeg vremena.

Izvor: Srpskacafe

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/drvar-mjesto-sa-blijedom-sjenom-proslosti-video/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot