Tri kilometra 2,50 marke, 40 kilometara besplatno!

Objavljeno: 16. 10. 2017 u 19:53h

Dionica Jakupovci-Laktaši, duga tri kilometra, koštaće vas 2,50 KM, dok će vam vožnja od Drugovića do Gradiške, duga 40 kilometara, biti potpuno besplatna!

Pored ova dva najdrastičnija primjera, tu je šest kilometara autoputa Laktaši-Drugovići, koji su takođe besplatni, te deset kilometara Jakupovci-Drugovići, koji se naplaćuju 2,50 KM. Nesklad je primjetan i između autoputa Banjaluka-Gradiška, koji košta 2,50 KM te ima gotovo identičan broj kilometara kao i dionica Prnjavor-Doboj, a koja košta 4 KM.

Naime, korištenje autoputa trenutno se naplaćuje tek na jednom mjestu, u mjestu Jakupovci, odmah nakon prolaska kroz tunel na početku dionice autoputa Banjaluka-Gradiška. Cijena je fiksna, te je potpuno nebitno kada ste se priključili na autoput i koliko ste kilometara prešli na njemu. Naplatne kućice su postavljene i u Laktašima, ali trenutno se ne koriste.

Ovakva postavka omogućila je vozačima da se oslone na svoju snalažljivost te u mnogobrojnim slučajevima izbjegnu plaćanje.

“Prirodom posla često sam “na točkovima”, a korištenje autoputa pomaže mi uveliko. Naročito ukoliko u istom danu trebam iz Banjaluke ići u Gradišku pa u Prnjavor i nazad. Gradiška-Drugovići, autoput i to potpuno besplatan, a i kod drugih dionica se snalazim. Nikada ne idem na naplatne kućice već se isključujem ili uključujem u Laktašima. Do njih od Klašnica nema ni pet minuta vožnje a uštedim 2,5 KM odnosno pet u oba pravca” – ističe Dejan J. iz Banjaluke i dodaje da takva ušteda nije mala jer putuje gotovo svakodnevno.

Slično kaže i Prnjavorčanin Nenad M., koji svakodnevno putuje u Banjaluku na posao.

“Samo sam prvi put od Drugovića išao na tunel i naplatne kućice. Nisam se snašao i skrenuo kada je trebalo za Laktaše. Ali od tada ne griješim. Dobro mi dođe ovih desetak kilometara autoputa, da ne idem po krivudavom magistralnom, naročito na Tutnjevac kada je kišno vrijeme. Međutim, plaćati 2,50 KM za deset kilometara ne bi bilo isplativo pa se onda uvijek isključim “stanicu” ranije i iz centra Laktaša spustim do Klašnica i dalje u grad” – kaže naš sagovornik i potvrđuje da tako rade i druge njegove kolege iz firme u kojoj je zaposlen.

Iz Autoputeva RS su na otvaranju posljednje dionice do Drugovića naglasili da naplaćivanje, za sada, ostaje po starom, ali da će razmotriti i uvođenje naplatnih kućica na drugim mjestima, “ukoliko se pokaže da bi takav potez bio finansijski isplativ”.

Bespotrebne kućice 3,6 miliona maraka!

Ipak, nelogičnosti naplaćivanja korištenja autoputeva Srpske i nije najveći apsurd, imajući u vidu naplatne kućice u Glamočanima, čije će nas uklanjanje, prema posljednjim informacijama, koštati 1,5 milion maraka, duplo više od prvobitne prognoze.

Podsjećamo, problem je nastao jer su kućice postavljene na magistralnom, a ne autoputu.

Tako će nas ove, potpuno nepotrebno postavljene kućice koštati nevjerovatnih 3,6 miliona maraka, imajući u vidu da su Putevi RS 2013. godine za njihovu izgradnju izdvojili 2,1 milion maraka.

Slučaj su ispitivali i istražni organi, podnesen je izvještaj protiv više osoba, među kojima je bio i bivši direktor Puteva RS Nedeljko Knežević, za čijeg mandata su kućice i postavljene, ali je istraga obustavljena.

Izvor: Srpskacafe/O. T.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/tri-kilometra-250-marke-40-kilometara-besplatno/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])