Katastrofa na Antarktiku: Od 36 hiljada pingvina preživjelo samo dvoje

Objavljeno: 15. 10. 2017 u 09:36h

Kolonija u kojoj je bilo više od 36 hiljada adelijskih pingvina na Antarktiku imala je katastrofalnu sezonu parenja u kojoj je samo dvoje mladunaca preživjelo, objavili su eksperti.

Mladunci nisu uspjeli da prežive dugo putovanje u potrazi za hranom koje je prouzrokovano narušavanjem njihovog prirodnog staništa u oblasti Adelina na Istočnom Antarktiku od strane ribarskih flota.

Zbog razarajućeg događaja koji je pogodio više od 18 hiljada parova pingvina, Svjetska fondacija za zaštitu prirode pozvala je na veću zaštitu voda Istočnog Antarktika kako pingvini ne bi bili suočeni s pritiskom konkurencije ribarskih flota kad je reč o izvorima hrane, prenosi britanski Telegraf.

Komisija za očuvanje morskih životnih resursa na Antarktiku koju čini 25 država članica i Evropska unija, sastaće se u ponedeljak kako bi razmotrila prijedlog za novo zaštićeno područje izvan Istočnog Antarktika.

To područje koje bi preventivno moglo da pomogne da se zaštiti životinjski svijet Antarktika, uključujući adelijske i carske pingvine, navode iz Svjetske fondacije za zaštitu prirode.

Adelijski pingvini uglavnom žive na Istočnom Antarktiku, a manje ih ima u regionu gdje su klimatske promjene već ustaljene, navode grupa za zaštitu. Ista kolonija nije uspjela da podigle mladunce ove godine.

Svjetska fondacija za zaštitu prirode podržava istraživanja o pingvinima od strane francuskih naučnika koji rade u francuskom Nacionalnom centru za naučna istraživanja od 2010. godine.

“Adelijski pingvini su jedni od najlepših životinja na našoj planeti”, rekao je Rod Dauni, šef polarnog programa u toj organizaciji.

Ian Rupert Kudert, viši naučnik koji vodi program o adelijskim pingvinima kaže da su na ovaj region uticale promjene životne sredine povezane s raspadom glečera 2010. godine.

“Zaštićeno područje neće popraviti ove promjene, ali može preventivno da spriječi dalje direktne antropogene uticaje koje turizam i predloženi ribolov donose”, zaključio je Rupert Kudert.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/katastrofa-na-antarktiku-od-36-hiljada-pingvina-prezivjelo-samo-dvoje/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot