Crnogorci izbrisali Nemanjiće!

Objavljeno: 14. 10. 2017 u 10:37h

Iz Statuta Narodnog muzeja Crne Gore, iz dijela koji obuhvata istraživanje, prikupljanje, stručnu obradu i prezentaciju muzejskih predmeta koji se odnose na dinastije koje su vladale Crnom Gorom, izbrisani su Nemanjići, pišu “Novosti”.

Ta dinastija, čiji je rodonačelnik Stefan Nemanja rođen u današnjoj Podgorici, vladala je Zetom skoro dva vijeka. “Novosti” su bezuspješno pokušavale da od nadležnih u Muzeju dođu do odgovora zašto je to učinjeno.

Akademik CANU dr Zoran Lakić je zapanjen ovom viješću.

“Prosto nevjerovatno! Ali moguće! Legenda kaže da je svoju istoriju Crna Gora počela kao zemlja bogova. Odista Crna Gora ima beskrajno mnogo prošlosti. Na brojnim istorijskim raskršćima alternativna istorija nudila je svoja tumačenja. Bojim se da i u ovom slučaju alternativni istoričari imaju zadnju riječ. Iza njih stoji aktuelna politika, zato Podgorica više nije Nemanjin grad”, kaže za “Novosti” profesor Lakić.

“Odista bi trebalo provjeriti šta piše u novom statutu Muzeja Cetinje i šta je pisalo u ranijem statutu. Kako je i zašto došlo do ovih izmjena? U protivnom, Crna Gora je na putu da postane zemlja čuda, iako je počinjala svoju istoriju kao zemlja bogova! Nemanjićki period je moguće izbrisati iz statuta Narodnog muzeja, ali ne i iz istorije Crne Gore.”

Profesor Veselin Matović kaže da je brisanje Nemanjića samo dio kulturocida koji se sprovodi nad srpskim narodom u Crnoj Gori.

“Izbacivanjem Svetog Save, Teodosija, Domentijana, Jefimije, Stefana Lazarevića iz nastavnog programa režim poručuje da u Crnoj Gori nema srpskih pisaca ni srpskog jezika, a ni Srpske pravoslavne crkve. To znači da nema ni srpskog naroda, a neki bi očigledno voljeli da ga nikad nije ni bilo”, kaže Matović.

Izbačene su čak i epske narodne pjesme “Ženidba kralja Vukašina”, “Kosovka Djevojka”, “Marko Kraljević ukida svadbarinu”, “Deoba Jakšića”, “Ropstvo Janković Stojana”, “Hasanaginica”…

Izvor: Novosti.rs/V. K.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/crnogorci-izbrisali-nemanjice/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot