Evo kuda bi trebao proći i kako će izgledati autoput Beograd – Sarajevo

Objavljeno: 12. 10. 2017 u 14:41h

Jedan od potpisanih dokumenata sa Turskom je i Pismo o namjerama za jačanje i proširenje saradnje u oblasti saobraćaja i infrastrukture, kojim se Turska i zvanično uključuje u realizaciju projekta autoputa Beograd-Sarajevo.

Ideja za taj autoput stara je nekoliko decenija, a njegova trasa povezala bi Požegu i Užice preko Kotromana sa Sarajevom, i bila bi logičan nastavak i krak Koridora 11, koji polazi od Beograda ka Crnoj Gori i Sandžaku.

U Saobraćajnom institutu Srbije – Cip napravljen je generalni projekat autoputa kojim će biti povezani Požega i Užice.

Projekat možete pogledati na ovom linku.

Dalja trasa ide ka Republici Srpskoj, ali ne postojećim putem, već, zbog zahtjeva ekologa, zaobilazi nacionalni park Mokra Gora.

Autoput će imati dvije vozne i jednu zaustavnu traku. Projektanti kažu da će dio autoputa kroz Srbiju biti najteži za izgradnju, pa će 60 kilometra koštati čak 760 miliona evra.

“Ovaj autoput dugačak je 60, 65 kilometara i na ovoj trasi imamo 62 mosta i 22 tunela”, kaže Dragoslav Dragićević, odgovorni projektant Cipa.

Dakle, Srbija računa da se trasa autoputa Sarajevo – Beograd proteže ka zapadnoj granici sa BiH kako bi cesta naposljetku u BiH ušla na području Višegrada.

S druge strane, načelnici Tuzle, Bijeljine i Brčkog sastali su se početkom sedmice, a zaključak je bio da tri grada računaju na trasu autoputa Sarajevo – Beograd koja bi išla preko tog dijela BiH.

BiH u cjelini još uvijek nema jasan stav o budućoj trasi autoputa.

Izvor: RTS

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/evo-kuda-bi-trebao-proci-i-kako-ce-izgledati-autoput-beograd-sarajevo/||claudebot