Zimu dočekuju u hladnim kućama

Objavljeno: 11. 10. 2017 u 14:19h

Veliki broj stanovnika Srpske zimske dane dočekuje u hladnim prostorijama, jer na stovarištima već neko vrijeme vlada nestašica ogreva.

Prodavci kažu da je nestašica uslijedila, jer gotovo da nemaju više gdje da nabave ogrev. Drva, ističu, nema ni za lijeka, dok je cijena peleta enormno visoka, a zbog velike potražnje uglja pred rudnicima čekaju danima. U banjalučkom preduzeću “Lana eksport import” već danima u ponudi nemaju drva i peleta, dok telefoni neprestano zvone.

“Pelet ne planiramo više da nabavljamo, jer, osim što su cijene nerealno visoke, preduzeća koja se bave proizvodnjom peleta ovaj energent prodaju uglavnom krajnjem kupcu”, kazali su u ovom preduzeću.

Prodavac iz Gradiške, koji nije želio da mu objavimo ime, kaže da ga je sramota pogledati u oči mušterije, koje su drva poručile prije više od dva mjeseca.

“Sreća pa nisam uzimao novac. Nemam gdje da nabavim drva, a ono što sam imao to sam prodao. Ovim poslom se bavim dugo i nikad nisam došao u situaciju da mi je stovarište prazno”, kazao je on i dodao da metar drva u cjepanicama košta od 65 do 70 KM, a cijena zavisi od kvaliteta.

Potražnja za ogrevom, kojeg gotovo nema, velika je i na području dobojskog regiona. Vlasnik dobojske firme “Topa komerc” Bojan Topalović istakao je da je ovih dana jako teško nabaviti drva i ugalj.

“Metar iscijepanih drva je 80 KM, dok ugalj prodajem za 120 maraka po toni. Cijene su nepromijenjene u odnosu na prošlu godinu”, kazao je Topalović.

Problema sa manjkom ogreva imaju i prodavci na području Semberije i sarajevsko-romanijskog regiona.

Prodavac iz Bijeljine Dragan Torlaković ističe da drva već neko vrijeme nemaju u ponudi, dok na isporuku uglja zbog velikih gužvi ispred rudnika čekaju danima.

“Drva nema gdje nisam tražio, mislim da ni u šumariji više nema. Mislim da se do drva u narednih mjesec i po uopšte neće moći doći. Što se tiče peleta, pregovaram sa Ukrajincima o uvozu, jer je kod nas cijena previsoka, a osim toga, miješaju sve i svašta”, kazao je Torlaković i dodao da u vrećama bude više pijeska nego drveta.

Dodao je da pelet u Bijeljini dostiže 450 maraka po toni, dok iz Ukrajine ne bi trebalo da prelazi 350 KM. Naglasio je da se cijena uglja kreće od 120 do 185 KM, a zavisi od kvaliteta. Banjalučanin Radenko Marić kaže da je obišao skoro sva stovarišta u okolini Banjaluke i nigdje nije mogao naći osam metara drva.

“U julu sam kupio dvije palete, planirajući da ću ostatak dokupiti pred zimu. Sad kad vidim kakva je situacija, bolje da sam se zadužio i kupio sva drva, jer se plašim da mi neće biti dovoljno drva ni do Aranđelovdana”, kazao je Marić.

Rudnici

Zaposleni u Rudniku mrkog uglja “Banovići” kažu da ne mogu stići proizvesti onoliko uglja kolika je potražnja.

“Uglja na lageru trenutno nema. Sve što smo ugovorili mi smo i prodali”, kazali su u RMU “Banovići” i dodali da je kocka i oras 144 marke po toni.

U preduzeću Rudnik i termoelektrana “Gacko” kažu da sa isporukom uglja počinju tek za nekoliko dana.

Izvor: Glas Srpske / Autor: Danijela Stokanić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/zimu-docekuju-u-hladnim-kucama/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])