Oboljeli mališani korak bliže spasu

Objavljeno: 11. 10. 2017 u 16:38h

Iz budžeta Republike Srpske i lokalnih zajednica za liječenje djece u inostranstvu mjesečno će biti izdvajano 0,025 odsto od ukupnog iznosa prikupljenog novca.

Ovo je definisano prijedlogom zakona o fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, koji će se pred poslanicima Narodne skupštine RS naći već na idućem zasjedanju, koje je zakazano za 17. oktobar.

Nacrt ovog zakona jednoglasno je uvojen u julu, a riječ je o prijedlogu predsjednika RS Milorada Dodika, koji je sa predstavnicima udruženja čiji su ciljevi usmjereni na poboljšanje uslova za liječenje oboljele djece formiranje fonda solidarnosti dogovorio krajem aprila.

Dodik je tada rekao da bi se, samo na osnovu trenutnog stanja plata, u fondu godišnje moglo prikupiti oko 6,38 miliona KM. Tada je kazao da će 20 odsto od prikupljenog novca biti izdvajano za kapitalna ulaganja u objekte i opremu za dijagnostiku i liječenje.

Generalni sekretar Službe predsjednika RS Siniša Karan istakao je da su u prijedlog ovog zakona uvršćene sve ideje i primjedbe poslanika Narodne skupštine i učesnika javnih rasprava, koje su u avgustu organizovane širom Srpske na osnovu usvojenog nacrta.

“Jedan od prijedloga bio je i izdvajanje 0,025 odsto iz budžeta RS i lokalnih zajednica, kao jedne jasnije definisane, obavezne stavke u punjenju kase fonda”, kazao je Karan.

Kada je riječ o stanovnicima, Karan je podsjetio da je punjenje budžeta fonda isključivo na bazi solidarnosti izdvajanjem na dobrovoljnoj osnovi 0,25 odsto plate, a biće moguće i donirati novac. Neke od primjedbi, koje su uvažene, odnosile su se, kako kaže, na to da se preciznije doradi pravilnik koji predviđa pitanja kao što su angažovanje stručnjaka iz inostranstva, kućno liječenje, nabavka aparata i humanitarni broj.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović istakao je da mjesečno izdvajanje od 0,025 odsto iz budžeta za potrebe ovog fonda neće biti nikakvo opterećenje za grad, naprotiv. Gradska uprava, prema njegovim riječima, realizuje više projekata namijenjenih za pomoć ugroženim i zdravstveno ugroženim kategorijama.

“Naš cilj je da sve ono što je dobro za Srpsku i njene stanovnike podržimo”, kazao je Petrović.

Iako je jedna od najnerazvijenijih lokalnih zajednica u Srpskoj, opština Kneževo je spremna da svakog mjeseca izdvoji 0,025 odsto budžeta za fond. Načelnik ove opštine Goran Borojević kaže da je život djece na prvom mjestu.

“Bez obzira na situaciju, ne znam da li ima neko u Srpskoj ko bi bio protiv toga. Na kraju krajeva, i budućnost Srpske zavisi od djece, koja će sutra biti predsjednici, načelnici, profesori i drugi akademski građani”, kazao je Borojević.

Mišljenje sa njima dijele i mnogi drugi predstavnici lokalnih zajednica u RS, ali i predsjednica Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra” Dijana Berić, koja kaže da će ovaj fond spasiti život mnoge djece.

“Do sada su brojni mališani izgubili bitku za život, jer njihovi roditelji nisu bili u mogućnosti da ih pošalju na liječenje u inostranstvo”, kazala je Berićeva.

Mehanizmi praćenja

Zakonom će biti tačno propisani mehanizmi koji će pratiti punjenje budžeta fonda solidarnosti, koje će biti transparentno, a posebno tijelo će kontrolisati njegovo trošenje.

Stručna komisija će svojim ocjenama i nalazima dati uputstvo o težini slučaja i sa organima – upravnim odborom i direktorom fonda donijeti konačno rješenje. U njemu će biti apostrofirana zdravstvena ustanova koja se na naučnoj bazi bavi tom bolešću i koja će dati garanciju potpunog ili djelimičnog izlječenja, kao i iznos troškova liječenja.

Izvor: Glas Srpske / Autor: Danijela Stokanić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/oboljeli-malisani-korak-blize-spasu/||claudebot