Akcize ugrožavaju most kod Gradiške?

Objavljeno: 11. 10. 2017 u 09:51h

Ukoliko zakon o povećanju akciza na gorivo ne bude usvojen, mogla bi biti ugrožena i izgradnja mosta na Savi kod Gradiške na autoputu Banjaluka – Gradiška.

Naime, kako nam je objašnjeno u Delegaciji EU, svi infrastrukturni projekti za koje se iz evropskih sredstava daje dio novca u formi granta, gledaju se i s aspekta mogućnosti zemlje da vraća postojeće zajmove.

“Odobravanje granta za izgradnju mosta na rijeci Savi kod Gradiške nije uslovljeno akcizama. Međutim, kad Evropska komisija razmatra aplikacije infrastrukturnih projekata za grantove EU, ona uzima u obzir da li je fiskalni prostor za vraćanje popratnih zajmova dostupan”, objasnili su iz ove delegacije.

Podsjećanja radi, međunarodne finansijske institucije insistiraju na povećanju akciza, kako bi se obezbijedio novac za vraćanje zajmova koji su utrošeni za razvoj saobraćajne veze u BiH, posebno kad su u pitanju autoputevi.

Grant EU za most na Savi kod Gradiške iznosi 6,8 miliona evra. U Službi za odnose s javnošću Ministarstva transporta i komunikacija BiH, pak, objašnjeno nam je da sama izgradnja mosta kod Gradiške nije uslovljena usvajanjem akciza jer su, kako su naveli, finansijska sredstva već osigurana iz licenci za mobilne operatere.

Ismir Jusko, ministar transporta komunikacija BiH, objasnio nam je da je most u Gradišci u samom vrhu prioriteta kada je u pitanju transportna infrastruktura u BiH.

“Do sada mi nismo dobili niti jedno saopštenje, niti obavještenje po ovom pitanju. Sve što smo dobili vezano je za pismo komesara Johanesa Hana, za sredstva dobijena u Trstu. Gradiška nikad i nigdje nije spomenuta, niti povezivana s akcizama”, objasnio je ministar Jusko.

U “Autoputevima RS” nam je rečeno da je nedavno radna grupa za izgradnju mosta održala sastanak o tehničkim detaljima u vezi sa pripremama za izgradnju mosta.

Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, u ponedjeljak je prilikom posjete Banjaluci izjavio da će za otprilike dvije sedmice o temi regionalne infrastrukture razgovarati s Andrejom Plenkovićem, hrvatskim premijerom, a potom i sa Kolindom Grabar-Kitarović, predsjednicom Hrvatske.

“Želimo povezati zajedničke infrastrukturne projekte, osobito kad je u pitanju most kod Gradiške. Mislim da su sada uklonjene sve prepreke koje su postojale da se to pokrene, ali moramo u narednih mjesec-dva raditi takve projekte. Ako to ne počnemo raditi bojim se da ćemo imati velikih problema”, rekao je Čović.

Podsjećanja radi, troškove izgradnje mosta snose Hrvatska i BiH, odnosno RS, u iznosu od po 50 odsto. Ukupna cijena mosta iznosi 23,2 miliona evra, a Hrvatska je obavezna izgraditi i dodatnu saobraćajnicu kojom će most biti povezan s autoputem Zagreb – Beograd. Hrvatska za svoj dio troškova očekuje sredstva iz evropskih fondova.

Izvor: Nezavisne / Autor: Dejan Šajinović

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/akcize-ugrozavaju-most-kod-gradiske/||claudebot