Udvostručen ceh za uklanjanje kućica

Objavljeno: 10. 10. 2017 u 12:27h

Za uklanjanje naplatnih kućica na magistralnom putu Banjaluka – Klašnice, koje su prije nekoliko godina nepropisno postavljene u Glamočanima, biće izdvojeno 1,56 miliona maraka, odnosno dvostruko više od prvobitno planiranih 750.000.

Odluka o povećanju iznosa novca za ove namjene objavljena je na sajtu javnog preduzeća “Putevi RS”. U ovom preduzeću su ranije najavili da će u septembru biti raspisan javni poziv za uklanjanje kućica, ali to još nije učinjeno.

“Dobili smo revidirani projekat za uklanjanje naplatnih kućica na osnovu kojeg je zaključeno da će za ovaj posao biti potrebno duplo više novca. Mi ćemo danas ili sutra raspisati tender za izbor firme koja će ukloniti kućice. Ako ne budemo imali većih problema i žalbi na izbor firme, ovaj posao završićemo do kraja godine”, rekao je direktor “Puteva RS” Nenad Nešić i dodao da će taj posao finansirati iz vlastitih sredstava.

“Putevi RS” su izgradnju kućica u Glamočanima platili 2,10 miliona maraka, što znači da će njihovo postavljanje i uklanjanje koštati 3,65 miliona maraka, iako nikada ničemu nisu koristile, osim što ometaju saobraćaj i nerijetko uzrokuju saobraćajne nesreće na tom dijelu puta.

Naplatne kućice su postavljene 2013. godine u vrijeme dok je na čelu “Puteva RS” bio Nedeljko Knežević. Problem je nastao jer su postavljene na magistralnom putu M-16, Banjaluka – Klašnice, a ne na autoputu. Zbog toga nikada nisu puštene u funkciju i nisu donijele ni marku prihoda.

Iz Ministarstva saobraćaja i veza RS tvrdili su da “Putevima” nikada nisu dali saglasnost za postavljanje kućica na toj lokaciji, jer putarinu nije moguće naplaćivati na magistralnom putu. Iz “Puteva” su, međutim, negirali te tvrdnje, ističući da su postupali na osnovu naloga Ministarstva saobraćaja i veza i Vlade RS.

Ovaj slučaj ispitivali su i istražni organi, a policijska istraga rezultovala je podnošenjem izvještaja tužilaštvu o počinjenom krivičnom djelu protiv nekadašnjih čelnika “Puteva RS” Nedeljka Kneževića, Mladena Lazendića, Slobodana Udovčića i Miroslava Jankovića. Okružno tužilaštvo u Banjaluci nastavilo je istragu u okviru koje su saslušani svi akteri u ovom slučaju, a epilog je bio – obustavljanje istrage.

Dok traje saga sa kućicama u Glamočanima u međuvremenu su na autoputu Banjaluka – Gradiška u Jakupovcima postavljene nove n Put Kotor Varoš – Kneževo

“Putevi RS” završili su proceduru izbora banke koja će kreditirati nastavak izgradnje regionalnog puta od Kotor Varoša do Kneževa.

“Prošle sedmice otvorili smo ponude. Najpovoljniju ponudu dostavila je Nova banka. Očekujem da u toku sedmice sa njima potpišemo ugovor. Riječ je o kreditu u iznosu od oko devet miliona KM”, kazao je Nešić.

Preduzeće “Niskogradnja”, koje je još prije tri godine potpisalo ugovor o izgradnji ovog regionalnog puta, sa mašinama je već odavno na trasi i pripremilo ju je za asfaltiranje, koje je počelo u petak.

  • 2,10 miliona – koštalo postavljanje kućica
  • 1,56 miliona – potrebno za uklanjanje kućica

Izvor: Glas Srpske / Autor: Marijana Miljić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/udvostrucen-ceh-za-uklanjanje-kucica/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])